Societat 18/01/2024

La UIB vol crear robots més humans, capaços d'interactuar amb les persones grans

La intel·ligència artificial permetrà detectar situacions perilloses i pal·liar la solitud

2 min
Pepper és el robot social amb el que treballen els investigadors de la UIB

PalmaA una persona gran li comença a incrementar la freqüència cardíaca, li sua la pell i es comença a trobar bastant malament. El seu robot de companyia avisa el metge que en fa el seguiment i, fins i tot, és capaç d'administrar-li la pastilla que el professional indica per a aquest pacient mentre arriba l'assistència. Aquest cas, que per a alguns sembla propi de la ciència-ficció, podria començar a ser una realitat d'aquí a tres anys. Almanco és l'objectiu en el qual treballen els investigadors del projecte PLEISAR, en el qual participa la Unitat de Gràfics i Visió per Ordinador i Intel·ligència Artificial (UGIVIA-UIB) de la Universitat de les Illes Balears. "En general, es tracta de desenvolupar aplicacions amb robots o avatars virtuals que permetin acostar els avanços actuals de la intel·ligència artificial a les persones grans o amb necessitats especials", explica el catedràtic del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB, Francisco Perales.

El grup ja fa temps que treballa en aquest àmbit, però fins ara no hi havia una anàlisi intel·ligent del comportament de les persones a ca seva, a la residència o a l'hospital. El projecte incorporarà paràmetres i mesures biològiques perquè la intel·ligència artificial pugui alertar si el pacient està tenint problemes. Però també treballarà en la prevenció de la solitud i del deteriorament cognitiu de les persones amb jocs i activitats que n'estimulin l'activitat física i intel·lectual. D'aquesta manera, els robots podran interactuar amb l'usuari, l'ajudaran en les tasques diàries, facilitaran la seva comunicació i, fins i tot, li proposaran activitats.

Robots més humans

En el projecte PLEISAR també hi participen investigadors de les universitats de Saragossa, Granada, Barcelona i La Laguna. En el cas de les Balears, Perales explica que els investigadors de la UIB s'encarreguen de la part dels robots. "Tenim experiència en aquest àmbit, però ara volem explorar models quadrúpedes que poden pujar escales, amb mobilitat física suficient per detectar problemes i que, en cas d'emergència, poden obrir una porta, pitjar un botó d'avís o, fins i tot, administrar medicació". En definitiva, es tracta de fer una passa addicional que va més enllà de la diversió o la companyia i avança tant en la intel·ligència com en la capacitat d'interacció, de manera que els robots aprenguin a partir de l'ús i de l'aplicació.

Tal com explica Perales, "no es tracta d'aplicacions com les que tenim ara al mòbil o a la tauleta, sinó que estam parlant de prototips amb una aparença humanoide que permetin a la màquina relacionar-se amb una persona com ho faríem dos humans, és a dir, parlant, amb gestos o expressions". El projecte és finançat per l'Agència Estatal d'Investigació amb fons del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i dels fons Feder de la Unió Europea i preveu una dotació de 120.000 euros per a la part de les Balears.

stats