Incendi
Societat 10/11/2022

La depuradora del Prat torna a funcionar tot i que l'incendi ha obligat a abocar aigües brutes al Llobregat

Els problemes d'alta tensió no han afectat l'aigua de boca i Protecció Civil ha desactivat l'emergència un cop extingides les flames

2 min
La gran columna de fum que ha provocat l'incendi de la depuradora del Prat en una imatge dels Bombers de la Generalitat

BarcelonaEl foc que es va declarar aquest dimecres a la nit a la depuradora del Prat de Llobregat (Baix Llobregat) ha provocat que durant unes hores s'hagin abocat aigües brutes al riu Llobregat. Les flames han afectat una línia d'alimentació d'alta tensió i durant unes hores la instal·lació s'ha quedat sense subministrament elèctric. Això ha fet que durant aquest període les aigües no es poguessin tractar i arribessin directament per un sobreeixidor cap al riu Llobregat, en una zona molt propera a la desembocadura, segons ha confirmat Protecció Civil. L'incendi s'ha donat per extingit aquest dijous al migdia, i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha començat a posar en marxa la depuradora, que progressivament anirà recuperant tota l'activitat.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha informat de la possible afectació en la qualitat de l'aigua del tram final del riu Llobregat i les platges del Prat del Llobregat. Els tècnics de l'ACA continuen valorant la zona i de moment asseguren que no han observat cap afectació a les aigües del riu Llobregat ni del mar. Malgrat tot, continuen recollint mostres, tant de l'aigua abocada, com de la flora i la fauna de la zona. En tot cas, la incidència no ha afectat en cap moment el subministrament d’aigua de boca, que és la que arriba als ciutadans.

Segons el Servei d'Emergències Mèdiques, cap persona ha quedat afectada per l'incendi i el personal de l'empresa es va poder evacuar preventivament. L'incendi ha quedat controlat a primera hora d'aquest matí i la Generalitat ha aixecat el confinament que va establir en un perímetre de 500 metres al voltant de la depuradora, per possible risc químic. El tancament afectava el polígon on hi ha la depuradora però cap nucli poblat. No obstant això, la direcció de Protecció Civil també va recomanar als veïns propers a les instal·lacions que es tanquessin a les habitacions més interiors de casa seva, que tanquessin portes i persianes i que no fessin servir els sistemes de climatització i de ventilació. Aquest migdia, la Generalitat ha desactivat el pla d'emergències químiques (Plaseqcat) un cop s'ha donat l'emergència per acabada, i ha aixecat totes les recomanacions.

Precinten els edificis cremats

El foc va començar poc abans de les deu del vespre, per causes que encara es desconeixen. Segons els Bombers, les flames han afectat tres dipòsits de fibra d'uns 1.000 litres de capacitat aproximadament que es troben en uns edificis dins de les instal·lacions de la planta i que contenen residus químics. Per això s'han activat les dotacions més especialitzades en risc químic. En les lectures químiques que s'han fet en paral·lel a les tasques de control i extinció de l'incendi no s'ha detectat la presència de gas clor. Aquest matí els Bombers han revisat l’estructura dels edificis cremats, que han quedat precintats com a mesura de seguretat.

Segons la direcció de Protecció Civil de la Generalitat, l'incendi no ha afectat el funcionament de l'aeroport del Prat ni del port de Barcelona, tot i que l'Autoritat Portuària va posar ahir a la nit en fase d'alerta el seu pla intern d'autoprotecció, a causa de la gran columna de fum que va generar el foc inicialment, que després s'ha anat reduint. L'Ajuntament del Prat de Llobregat també va activar els seus plans locals d'emergències preventivament.

stats