Societat 07/09/2021

La posidònia seca com a aïllant, la tècnica que utilitza l'Ibavi en les obres d'HPO

ARA Balears
2 min
Operaris posant la posidònia en un dels habitatges.

PalmaUtilitzar la posidònia seca per aïllar habitatges no és una tècnica nova, però estava en desús i no va ser fins l'any 2016 que l'Ibavi la va recuperar per construir nous habitatges a Formentera. Ara encara continuen utilitzant aquesta tècnica de millora ambiental, que consisteix a col·locar posidònia seca com a mètode d'aïllament. En concret, l'estan utilitzant en una de les obres d'habitatges de protecció oficial, que es du a terme al carrer de Salvador Espriu.

La promoció de vuit habitatges públics, que es va començar a construir abans, també té l'aïllament fet amb posidònia seca i aquests dies s'està fent l'aïllament amb posidònia de la segona promoció de 19 HPO. Els dos edificis estan construïts amb materials locals com el marès i amb un sistema de construcció que redueix de manera dràstica el consum de C02, aigua i energia.

Per poder fer ús d'aquest element és necessari obtenir els permisos corresponents, ja que es tracta d'una planta protegida, així com per assecar exhaustivament el material per poder emprar-lo a les teulades de les noves construccions de manera que pugui actuar d'aïllant. Aquest mètode significa un canvi de model cap a la construcció d'habitatges més sostenibles, una fita que l'Ibavi vol assolir per tenir edificis cada vegada més eficients, respectuosos i amb un consum energètic gairebé nul.

Aquesta iniciativa forma part de les diverses solucions de sistemes constructius alternatius que està emprant l'Ibavi a les seves noves construccions. L'Institut Balear de l'Habitatge està posant en pràctica diferents iniciatives per reduir les externalitats derivades de les matèries primeres. Per aconseguir aquesta tasca, se seleccionen materials de baix impacte ambiental i preferiblement locals, com la pedra natural, la ceràmica, la fusta i la calç.

Un tècnica en desús

La tècnica d'utilitzar posidònia seca, és pròpia de la Pitiüsa menor i ha estat en desús els darrers anys. Va ser recuperada de manera pionera per l'Ibavi en la construcció de nous habitatges a l'illa de Formentera l'any 2016, després d'avaluar-ne les propietats i de diversos assajos en col·laboració amb el Departament de Física de la UIB, que comprovà els excel·lents resultats d'aquesta planta marina com a aïllant. Cal recordar, a més, que la reutilització és el principal mètode de reducció d'emissions de CO₂ i posa de manifest els seus avantatges en la millora ambiental però també en conceptes com la salut, la gestió eficient de recursos i la sostenibilitat social.

stats