Societat 09/05/2019

La Guàrdia Civil i l'FBI detenen 31 pedòfils que van captar 145 nens per internet

La plataforma, administrada des d'Espanya, atreia les víctimes des de les xarxes socials

Agències
2 min
La Guàrdia Civil ha intervingut 5.600 arxius i diversos aparells electrònics

BarcelonaLa Guàrdia Civil i l'FBI han detingut 31 persones i han identificat 145 menors, la majoria nenes, que havien estat captats per participar en una plataforma d'internet de videoconferències en la qual les víctimes gravaven elles mateixes vídeos de contingut sexual.

L'operació Craven, iniciada el 2016, ha permès que la Guàrdia Civil tanqués definitivament aquesta plataforma, administrada des d'Espanya i utilitzada per diversos grups criminals per aconseguir la participació de menors en activitats sexuals.

A Espanya, el grup de delictes telemàtics de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha arrestat tres persones –una d'elles detinguda fa un any a Alacant i que ja ha estat condemnada a 180 anys de presó– i ha identificat vuit menors. Amb tot, la majoria d'actuacions han tingut lloc als Estats Units. Entre els detinguts hi ha el que la policia ha definit com a 'caçadors', un paper que consistia en rastrejar menors en diferents xarxes socials, principalment nenes d'entre 8 i 14 anys, a les quals enviaven enllaços animant-les a participar a la plataforma intervinguda. Un cop es guanyaven la confiança de les menors amb jocs propis de la seva edat, els 'caçadors' les incitaven a seguir amb altres pràctiques de contingut sexual a través de 'webcam'. En aquesta fase hi participaven també els denominats 'loopers' o 'llançadores'. La seva tasca era enganyar les víctimes amb aquests jocs infantils. Per aconseguir-ho en difonien altres de similars ja elaborats perquè els nens els imitessin.

Les investigacions de l'operació Craven es van iniciar fa tres anys després que la Guàrdia Civil rebés una informació del grup contra l'explotació sexual de l'FBI que alertava de l'existència d'una plataforma amb contingut pedòfil. El primer registre va ser el 2018 a Alacant, on es va detenir un home que l'11 d'abril va ser condemnat a 180 anys de presó per 38 delictes de producció i distribució de material pornogràfic amb menors, alguns dels quals de caràcter "degradant o vexatori", segons remarca la sentència. La Guàrdia Civil també conclou que aquesta persona exercia un paper de lideratge dins del seu grup, i fins i tot havia establert regles per a la resta de components, l'incompliment de les quals podia derivar en l'expulsió.

stats