Societat 05/05/2021

El Govern i la UIB demanen ajuda ciutadana per localitzar exemplars de papalló del boix

Aquesta espècie introduïda és una de les principals amenaces dels boixos de les Balears

ARA Balears
1 min
Un exemplar de papalló del boix.

PalmaEl Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i el grup de recerca d'Ecologia Interdisciplinària de la Universitat de les Illes Balears han demanat aquest dimecres col·laboració ciutadana per localitzar exemplars de papalló del boix (Cydalima perspectalis), una espècie introduïda que és una de les principals amenaces dels boixos de les Balears, tant els autòctons (Buxus balearica) com els ornamentals (Buxus sempervirens).

Les dues institucions han sol·licitat l'ajuda d'excursionistes i naturalistes, però també de qualsevol persona que sigui capaç d'identificar l'espècie. Per facilitar el reconeixement del papalló s'ha editat un fulletó divulgatiu en format digital il·lustrat per Xavier Canyelles, en què apareixen les fases de desenvolupament de l'espècie, la informació del cicle vital i com actuar de trobar-ne un exemplar.

Un exemplar de papalló del boix en estat larvari.

L'usuari pot facilitar la informació a través de l'aplicació mòbil Biodibal (disponible per a dispositius Android i iOS) o a la web del projecte, juntament amb una fotografia de l'espècimen observat. Les observacions serviran per conèixer l'àrea d'ocupació de l'espècie per precisar com controlar la població de papallons de boix si és necessari.

El papalló del boix és una espècie de papallona introduïda accidentalment a Europa l'any 2007, a través del comerç de plantes ornamentals, procedent d'Àsia Oriental l'any. La primera detecció documentada a les Balears fou el 2018, a les Illes, però ja se n'han trobat a Menorca, Formentera, Cabrera i sa Dragonera.

stats