El govern espanyol vol permetre el canvi de sexe a partir dels 16 anys i sense informe mèdic

El ministeri d'Igualtat preveu iniciar la tramitació de l'avantprojecte de llei aquest mateix mes

Ara
3 min
Més de 200 col·lectius firmen una carta dirigida al PSOE exigint l'aprovació de la llei trans

BarcelonaQualsevol persona podrà canviar de nom i de sexe al Registre Civil a partir dels 16 anys sense necessitat de cap informe mèdic ni d’arribar a la majoria d’edat. Així ho estableix l’esborrany de la llei per la igualtat de les persones transsexuals que ha redactat el ministeri d’Igualtat, encapçalat per Irene Montero, i que pot obrir una nova bretxa al si del govern espanyol entre Podem i el PSOE. L’esborrany també diu que un menor d’entre 12 i 16 anys podrà canviar de nom i de sexe al Registre Civil amb el consentiment dels seus pares o tutors i que els pares o tutors podran canviar el dels seus fills menors de 12 amb la conformitat de l’infant.

Espanya permet canviar el nom i el sexe al DNI sense necessitat d’una operació quirúrgica dels genitals des del 2007. Però el que sí que es requereix de moment és un informe mèdic o psicològic i almenys dos anys de tractament hormonal. Ara, amb la nova llei, aquesta condició també s’eliminaria. El ministeri d’Igualtat preveu iniciar la tramitació legislativa de l’avantprojecte de llei aquesta primera quinzena de febrer. De fet, la setmana passada la ministra Montero i la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, es van reunir amb aquest objectiu.

La llei, a l’esborrany de la qual ha tingut accés l’agència Efe, té com a finalitat evitar que la transsexualitat es consideri una patologia –en la línia del que estableix l’Organització Mundial de la Salut– i garantir la protecció i els drets específics a les persones la identitat de gènere de les quals no es correspon amb el sexe de naixement.

El text inclou mesures en l’àmbit sanitari, educatiu, laboral i esportiu, i obre la porta també al fet que es pugui sol·licitar que els documents oficials d’identitat no especifiquin el sexe, amb l’objectiu de garantir els drets de les persones que no s’identifiquen ni amb el gènere masculí ni amb el femení.

El canvi de sexe al registre “no precisa més requisits que la declaració expressa” de la persona interessada, diu textualment l’esborrany de la llei. O sigui, no caldrà cap prova psicològica ni mèdica per canviar el nom i el sexe a tots els registres i documents administratius, ni tampoc “cap modificació de l’aparença o funció corporal de la persona a través de procediments mèdics, quirúrgics o d’un altre tipus”, afegeix el text. Els tràmits “estaran exempts de costos i taxes” i els farà l’encarregat del Registre Civil.

El canvi de sexe al registre no alterarà, però, les causes jurídiques obertes amb anterioritat. D’aquesta manera, el ministeri d’Igualtat pretén tranquil·litzar els col·lectius feministes que havien expressat el seu temor per la possibilitat que alguns agressors fessin servir la llei per evitar les penes que estableix la llei de violència de gènere.

Atenció sanitària

Pel que fa a l’atenció sanitària, el sistema nacional de salut oferirà tractament hormonal, teràpia de veu, cirurgia de genitals, mamoplàsties, mastectomies i pròtesis a les persones transsexuals, i les que tinguin capacitat de gestar podran optar a les tècniques de reproducció assistida.

En l’àmbit educatiu, es garantirà el dret dels alumnes a exterioritzar la seva identitat de gènere, amb la qual cosa s’haurà de respectar la seva imatge física, l’elecció de la seva indumentària i l’accés i l’ús de les instal·lacions del centre educatiu conforme a la seva identitat de gènere. En l'àmbit laboral s’estableixen incentius per a la contractació de persones transsexuals sense feina i amb especials dificultats per incorporar-se al mercat laboral. 

stats