Ecologisme
Societat 11/10/2022

El GOB demana al Govern que retiri la Ruta dels Fars: "Provocarà més saturació turística a espais naturals"

Qüestionen si realment el Consell de Mallorca "està capacitat" per gestionar-la

ARA Balears
2 min
Far de sa Punta de ses Crestes, Portocolom

PalmaEl GOB ha reclamat al Consell de Mallorca que retiri la Ruta dels Fars de la nova ruta senderista que està impulsant i promocionant perquè suposarà un increment de pressió humana "molt important" al litoral, i afectarà espais de la xarxa Natura 2000. En aquest sentit, asseguren que aquesta promoció turística suposarà un increment de la massificació turística "d'aquesta zona d'una illa superpoblada com la nostra".

Els ecologistes han explicat, a través d'una nota de premsa, que la setmana passada van presentar diverses al·legacions per tal de posar de manifest "la inconveniència d'aquesta iniciativa" i han remarcat que és l'única sortida per evitar que els impactes de la massificació afectin, encara més, els espais naturals de l'illa. El GOB assegura que tot i que entre els objectius d'aquesta iniciativa destaquen valors com potenciar el senderisme, facilitar el gaudi del medi natural i contribuir al desenvolupament local sostenible, la realitat és que "la ruta afecta de manera substancial espais naturals emparats per diferents figures de protecció".

La Ruta dels Fars que impulsa el Consell de Mallorca

D'aquesta manera, defensen que aquest projecte intensificarà la turistificació dels espais naturals i asseguren que, "en el punt en què es troba el nostre model socioeconòmic, la creació de qualsevol nova oferta contribueix a incrementar la pressió sobre els recursos, ja del tot insostenible".

A més, critiquen que el pla "presenta moltes mancances tècniques, tant de concreció de les actuacions com d'anàlisi de repercussions ambientals". Asseguren que el Consell de Mallorca ha explicat que es preveu la disposició de diferents tipus d'infraestructures, entre les quals se citen refugis, aparcaments i miradors, "tot i que no es concreten cartogràficament ni es detallen en absolut". A més, critiquen que es parla de trams de nova construcció, però no s'indiquen a la cartografia ni es fa una avaluació detallada de les seves conseqüències ambientals, com tocaria.

Amb tot això, qüestionen si realment el Consell de Mallorca "està capacitat" per gestionar la Ruta una vegada implantada i promocionada i si tenen en compte les conseqüències mediambientals que tindrà.

stats