EnòlegHi ha eslògans de campanyes publicitàries que tingueren un gran èxit i que, per molt temps que hagi passat, encara recordam, fins i tot eslògans de campanyes institucionals. Els catalans, i segurament molts de vosaltres, recordam la campanya de ‘Som 6 milions’, i molts habitants de les Illes Balears i Pitiüses recordam un eslògan del Govern balear que deia ‘Quatre illes, un país, cap frontera’. El primer evidenciava una certesa i el segon era més aviat un desig. És molt més potent el sentiment de pertinença a la pròpia illa i, encara que les quatre illes tinguem elements que ens uneixen, el país ‘balear’ o el sentiment ‘balear’ és una entelèquia, un projecte artificial. Crec, a més, que una majoria d’illencs viu d’esquena a la realitat de les altres illes, i sobretot som els mallorquins els que desconeixem o ignoram les altres. A vegades ens consideram el centre del món i creim que el més important passa únicament a casa nostra. Fixau-vos en un detall relacionat amb el món del vi: quan aneu a comprar vi i us trobeu davant el lineal de botelles, parau esment en quants vins hi ha de les altres illes i després comparau-lo amb la secció de Rioja, Ribera, Penedès... i fins i tot amb la secció de vins australians o argentins.
No fou a Mallorca on va arribar el vi per primera vegada, sinó que va fer aparició a les Illes Pitiüses al segle VII aC. A Menorca i a Mallorca, hi va arribar molt més tard mitjançant els intermediaris pitiüsos. Les Pitiüses van ser colonitzades pels fenicis, que hi fundaren una colònia que els va servir de base per comerciar. Un dels productes més lucratius en la seva activitat va ser segurament el vi. A l’inici només es comerciava amb vins fets a fora i no va ser fins uns segles més tard que va començar la producció vitivinícola. De les Pitiüses, Formentera és un lloc amb unes particularitats interessants. La vinya, a part de trobar-se molt a prop de la mar, sol plantar-se en terrenys argilosos, però també en sòls arenosos i molt porosos; en aquests sòls encara es planta a peu franc, o sigui, directament a terra, com es feia abans de l’arribada de la fil·loxera, ja que aquest insecte no es troba en aquest tipus de terreny. L’avantatge d’aquestes vinyes és que la planta té una arrel principal capaç de penetrar a una gran profunditat i extreure la mineralitat, i això fa que hi puguem trobar les vinyes més velles de les Illes. Hi ha una gran diversitat de ceps locals, com el majoritari monastrell, fogoneu, garnatxa, giró, bobal, valent blanc i negre. A més, ens trobam a l’illa més càlida i seca. Tot això fa que el vi pugui tenir unes particularitats diferents.
La viticultura ha estat una activitat agrària important durant molts segles, però és a partir del segle XVIII que el cultiu de la vinya augmentà. Un dels fets més destacats fou la construcció del celler de Can Marroig a finals del segle XIX. En aquella època, la fil·loxera estava fent molt de mal a les vinyes del continent i un home, Antoni Marroig Boned (nascut a Palma i que fou batlle de Ciutat de Mallorca), comprà Can Marroig l’any 1874 per la quantitat declarada de 7.200 pessetes. A partir del 1879 el conreu de la vinya va créixer espectacularment; sembrà les vinyes, amb una extensió aproximada d’entre dos-cents cinquanta i tres-cents tornalls (una extensió aproximada entre 150.000 i 170.000 metres quadrats) i es convertí en una indústria molt important a l’illa. Exportà el vi cap a fora i tingué un bon èxit fins que al voltant dels anys 30 començà el declivi.
Actualment encara hi ha molta gent que elabora vi per a consum propi. Hem de tenir en compte que hi ha una distribució equitativa de la propietat i dins cada una d’elles hi sol haver un poc de vinya per a consum propi. Se n’han plantat varietats foranes com ull de llebre, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay o viognier, i des de l’any 1996 existeix la indicació geogràfica Vi de la terra de Formentera, amb dos cellers que comercialitzen vi: Terra Moll i Cap de Barbaria, tots dos de capital forà i que bàsicament es dediquen a l’exportació a l’exterior.
Coneixem les tranquil·les platges, una mar infinitament blava, els majestuosos fars, l’enginyosa cuina, el gran protagonista de la qual és el peix, les figueres centenàries, les bicicletes per gaudir del paisatge i, ara, us convid a descobrir-ne els vins.