Festes
Societat 18/06/2023

Les festes de Sant Joan d'aquest 2023, les més saturades de la història

A Ciutadella es concentraran més de 90.000 persones els dies àlgids de la celebració

Ivan Martín
3 min
Joves arriben amb el vaixell al dic de Son Blanc a Ciutadella per gaudir de les festes de Sant Joan.

MaóEnguany, les festes de Sant Joan de Ciutadella tenen moltes possibilitats de ser les més massificades de la història, segons la planificació de les diferents companyies aèries i navilieres que operen amb Menorca. I això, només comptant els enllaços marítims i aeris amb Barcelona i Mallorca. Lluny de suposar un maldecap, els ciutadellencs ja s’han acostumat a aquesta saturació.

Entre les companyies de transport aeri i marítim, aquest 2023 s’han oferit 70.600 places, que són 23.900 més que per assistir al Sant Joan de 2022, quan se’n van sumar 46.700. Una molt major oferta per trànsit marítim i el lleuger increment de vols amb Barcelona ajuden a entendre aquest augment tan significatiu. I és que, per via marítima, Trasmed connectarà Barcelona amb Menorca en cinc ocasions, amb un vaixell que té capacitat per a 1.200 persones. Per la seva banda, Baleària operarà nou freqüències diàries, tres amb Barcelona i sis amb Mallorca. Per tant, per aquest mitjà, de dilluns a divendres podrien arribar a l’illa unes 36.000 persones. A Transmed i Baleària cal afegir Menorca Lines, que, amb cinc freqüències diàries des de Mallorca, traslladarà 10.000 persones més.

Pel que fa al trànsit aeri, Vueling connectarà els aeroports de Barcelona i Maó amb 12 freqüències diàries (2.160 passatgers per jornada), mentre que Ryanair ho farà amb 2 (1.800 viatgers setmanals). Des de Mallorca, Air Nostrum hi enllaçarà amb 12 freqüències diàries (6.000 usuaris setmanals), les mateixes que oferien l’any passat conjuntament amb Air Europa i UepFly.

Entre 400 i 500 euros la nit a Ciutadella

Amb aquest més que previsible augment de visitants, trobar un allotjament s’ha convertit en tota una odissea. De tota manera, el patró continua sent el mateix cada any: els joves es decanten per llogar apartaments a les urbanitzacions turístiques de l’extraradi. Els hotels d’interior registren una ocupació de gairebé el 100% i una mitjana de preu per nit d’entre 400 i 500 euros. En canvi, a les urbanitzacions el preu davalla fins als 200-300 per nit, i encara es poden trobar algunes habitacions.

Un cas curiós és el que protagonitza el copropietari de l’hotel 5 Fars Ciutadella, José Bosch, qui ha decidit per primera vegada no obrir l’establiment. “L’any passat vam arribar a la conclusió que per un dia de festa que podem sortir s’ha d’aprofitar, i és veritat que són les nits més cares de l’any, però volem gaudir de Sant Joan”, confessa. La decisió empresarial és una excepció dins el sector, tot i que s’ha de dir que succeeix el mateix en alguns restaurants. Bosch, que també presideix l’associació d’hostaleria de la CAEB, explica que els restaurants que obren pel centre tenen un 90% de reserves per als dies centrals de la festa: “Cada any tenim ple, així que no sabem si hi ha 40.000 o 50.000 persones al carrer, o més. També cal dir que la gent es dispersa i la sensació no és d’aglomeració en els moments dels àpats”. Per cert, el preu de menú tancat se situa entre els 40 i 45 euros de mitjana.

El gerent de l’associació de comerciants Ciutadella Antiga, Macià Coll, recorda que no són totes les tipologies de negoci les beneficiades per l’augment de gent: “Hi ha sectors beneficiats com els relacionats amb l’alimentació i bars, però això no és sinònim de més guanys per al conjunt dels comerços”. I afegeix: “Estam acostumats a conviure amb la gentada que ve a Ciutadella per aquestes dates”. Pel que fa a l’increment d’avions i vaixells per a la setmana de Sant Joan, Coll troba a faltar més cooperació entre institucions i navilieres i afirma no entendre “per què s’estimen més fer vuit o nou viatges diaris enlloc de fer-ne la meitat apujant els preus”.

Més control policial a Son Blanc

L’associació Salvem Sant Joan ha demanat a les institucions que actuïn davant les pràctiques empresarials que només pretenen treure un rèdit econòmic a canvi de massificar les festes. La presidenta de l’entitat, Andrea Mir, lamenta que el reclam per viatjar a l’illa sigui Sant Joan. “Volem filtres en els punts de sortida i arribada, perquè no es repeteixin les imatges de l’any passat de centenars de joves desembarcant a peu al port”, afirma. Per aquest motiu, considera que és necessari un reforç de la Guàrdia Civil a Son Blanc.

Mir denuncia que bona part del passatge són menors i alguns van amb botelles d’alcohol i es dirigeixen a allotjaments sense llicència turística. “Regular l’oferta de paquets que promocionen algunes companyies és una obligació per part de l’administració, que és conscient que jurídicament no és senzill perquè no és il·legal”. Des de Salvem Sant Joan insisteixen que aquest turisme “és de botellada, no beneficia Ciutadella i perjudica la festa perquè és gent que no té ni idea ni el sentiment del que simbolitza el Sant Joan”.

stats