Societat 20/06/2023

Un estudi demostra "el dany ecològic" que l'abocament de salmorra provoca en la posidònia

Entre els efectes negatius observats destaca el retrocés en l'extensió d'aquest hàbitat en les zones afectades, així com els danys en el creixement i la longitud de les fulles

ARA Balears
2 min
Fotografia d'arxiu de la posidònia a les Illes Balears.

PalmaUn estudi que s'ha presentat a Eivissa aquest dimarts demostra que la pressió de la salmorra sobre les praderies de posidònia provoca "un vertader dany ecològic" i afecta, a més, altres espècies independents. Segons ha explicat el Fòrum Marí d'Eivissa, que ha presentat aquest dimarts, i ha recollit Europa Press, entre els efectes negatius que s'han observat a les praderies i que diversos científics associen a la salmorra, destaca el retrocés significatiu en l'extensió d'aquest hàbitat en les zones on hi ha abocaments. De fet, aquests poden provocar danys en el creixement i la longitud de les fulles, i que hi aparegui teixit necròtic, cosa que augmenta la taxa de mortalitat d'aquestes plantes.

Aquestes observacions s'inclouen en l'estudi Análisis ecocriminológico de la salmuera sobre ecosistemas acuáticos: impactos sobre la posidonia oceánica y búsqueda de soluciones desde la justicia restaurativa, el primer que analitza els impactes dels abocaments de salmorra de plantes dessaladores sobre ecosistemes marins.

En aquest sentit, des del Fòrum han assenyalat que aquest estudi s'ha centrat en l'anàlisi de l'efecte que té la salmorra a la badia de Talamanca, així com a altres zones de les Balears. A més, la investigació s'emmarca en el projecte Respuestas legales de carácter sancionador frente al cambio climático como riesgo a la seguridad nacional, UJI-B2021-41, i ha estat finançat per la Universitat Jaume I. Així, arran de la investigació s'ha fet un estudi sobre les tècniques utilitzades en el procés de dessalinització.

D'altra banda, el grup ha destacat que també s'han estudiat les diferents formes de restauració de les zones afectades que hi ha. En aquesta línia, les solucions que han exposat consisteixen en la necessitat de posar en marxa mesures de prevenció i mitigació a la badia de Talamanca, com ara l'establiment d'un llindar màxim de salinitat que quedi consensuat científicament i una periodicitat adequada en les observacions. Així mateix, recomanen fer una anàlisi sobre la possible utilització de la salmorra per a altres finalitats; establir instruments dirigits a la reparació i eventual adaptació del medi afectat, com ara la repoblació, restauració i regeneració de posidònia a través de trasplantaments de plantes a partir de llavors.

"És fonamental la col·laboració de les administracions i els científics. No podem quedar-nos en la diagnosi dels problemes i necessitam actuacions urgents que mitiguin l'efecte de la salmorra en una praderia de posidònia tan important per a Eivissa com és la de Talamanca", han expressat des de l'organització.

stats