Alimentació
Societat 09/06/2023

Estrella Damm manipula un article de la Viquipèdia en català per fer-se publicitat

La marca de cervesa ha demanat disculpes posteriorment a l'enciclopèdia en línia

ARA
3 min
Fàbrica de Damm al Prat de Llobregat.

BarcelonaEstrella Damm ha manipulat un article de la Viquipèdia en català, l'enciclopèdia col·laborativa en línia, per fer-se publicitat. La marca catalana de cerveses ha retocat l'entrada de la paraula estiu i ha penjat una captura de pantalla al seu compte de Twitter en què apareixia la nova definició amb contingut publicitari. Posteriorment, Damm ha esborrat el seu tuit i ha demanat disculpes a Viquipèdia.

La polèmica s'ha iniciat aquest divendres quan un usuari anònim ha modificat la pàgina de l'enciclopèdia dedicada a l'estiu. El canvi simplement ha consistit a esborrar la part en què s'explicava que, a l'hemisferi nord, aquesta estació comença amb el solstici del 21 de juny i canviar-ho per la frase "comença quan es publica l'anunci d'Estrella Damm". Altres usuaris de la xarxa han eliminat els canvis a la definició fets per Damm i l'han revertit al contingut correcte.

Canvis introduïts a la definició de la paraula 'estiu' a la Viquipèdia en català.

Al saber els canvis creats per l'empresa cervesera, el compte de Twitter de Viquipèdia ha criticat la campanya publicitària citant el tuit en què Damm havia inclòs la imatge amb els canvis de la definició. Davant les queixes de l'enciclopèdia i alguns missatges d'usuaris lamentant el canvi efectuat, Damm ha esborrat el seu missatge i, uns minuts més tard, ha demanat disculpes.

"Vandalitzar un projecte de coneixement lliure i voluntariat com la Viquipèdia per a publicitat comercial és patètic", ha criticat l'enciclopèdia digital en el seu missatge. A més, ha qualificat d'"actitud execrable" fer-ho durant l'època d'exàmens i Selectivitat. Estrella Damm ha respost explicant que no buscava "confondre als estudiants, ni a ningú de la comunitat" i que "només era un gest amb to d’humor", per la qual cosa ha demanat perdó per "les molèsties" i "l'inconvenient". Viquipèdia ha agraït en un tercer tuit la disculpa pública.

Els canvis introduïts per Damm a la definició fan referència a la campanya publicitària estival que cada any engega la cervesera en l'àmbit espanyol. Aquest any la companyia presidida per Demetrio Carceller ha contractat la cantant Bad Gyal com a protagonista de l'espot principal.

Segon intent de modificació

Tot i les disculpes acceptades, Viquipèdia no ha amagat la seva indignació. Segons Xavier Dengra, community manager de l'enciclopèdia online, el d'aquest divendres és el segon intent de modificació de l'entrada de la paraula estiu. "Havien provat de fer el mateix fa un mes", ha comentat Dengra a l'ARA. En aquell cas, però, el canvi va ser corregit ràpidament per un altre usuari. Amb la segona temptativa, Damm ha pogut fer una captura de pantalla per compartir-la a les xarxes socials.

Dengra lamenta que aquestes accions "infantilitzen" el projecte de la Viquipèdia i "ridiculitzen" la feina dels milers d'usuaris que hi treballen voluntàriament. "Juga amb el rigor" de les persones que "dediquen el seu temps lliure" a ampliar i millorar les entrades, i ha afegit: "És totalment desafortunat, no ho havíem vist mai".

Un cas més greu s'havia produït el 2019 en la versió en anglès de l'enciclopèdia, quan la marca nord-americana de roba North Face va utilitzar-ne imatges i continguts sense permís. Segons Dengra, a Espanya entre el 2004 i el 2008 hi va haver alguns casos de programes de TVE i Antena 3 en els quals es mostrava als espectadors com editar articles, i alguns programes de 8TV i RAC1 havien fet "alguna brometa", però mai sense arribar a utilitzar els continguts amb finalitats comercials.

stats