Ciència
Societat 06/01/2023

Els Estats Units aproven el fàrmac que alenteix l'Alzheimer malgrat els efectes adversos

El Lecanemab pretén frenar el declivi cognitiu dels pacients d'aquesta malaltia

ARA
3 min
Un nen agafa la mà de la seva àvia que pateix Alzheimer

BarcelonaAvenç significatiu en la lluita contra l'Alzheimer. Tal com informa The Washington Post, aquest divendres l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA), l'agència reguladora de nous fàrmacs dels Estats Units, ha aprovat un nou medicament que pretén frenar el declivi cognitiu dels pacients d'Alzheimer. Concretament, segons un assaig recent publicat al New England Journal of Medicine, el nou fàrmac frena la progressió de la malaltia en un 27%. L'aprovació de la FDA, que s'ha produït de manera accelerada, sobretot ha valorat la capacitat del medicament, anomenat Lecanemab, d'eliminar la proteïna beta amiloide, un segell distintiu de l'Alzheimer. Segons els experts, eliminar aquesta proteïna és un gran pas.

De moment, l'administració nord-americana recomana iniciar el tractament amb Lecanemab en aquells pacients amb un deteriorament cognitiu lleu o en fase de demència lleu. "Aquest tractament és la teràpia més moderna per atacar el procés de desenvolupament de la malaltia, no només els símptomes", afirma en un comunicat Billy Dunn, director de l'Oficina de Neurociència de la FDA.

Estudi Clarity

L'assaig que va portar el Lecanemab a l'aprovació definitiva de la FDA va ser l'estudi Clarity, impulsat per Eisai, una empresa biotecnològica japonesa, i la farmacèutica Biogen, dels EUA. Va implicar 1.800 pacients que no sabien si havien pres el medicament o un placebo. I la principal conclusió, segons recull també el New England Journal of Medicine, és que el grup de pacients que va prendre Lecanemab es van deteriorar més lentament. En concret, tots van fer un test de 18 punts que valorava l'estat de la demència i els que estaven en tractament van obtenir mig punt més que els que havien pres placebo.

El medicament, que s'administra per via intravenosa dues vegades al mes, ha tingut una bona rebuda entre els experts en la matèria, però també hi ha veus crítiques que alerten dels efectes secundaris. Principalment, els que l'avalen ho fan per la seva capacitat de mantenir l'Alzheimer en un declivi cognitiu lleu. "És un punt de partida important, això és el que hem estat perseguint durant dècades", afirma a The Washington Post Joshua D.Grill, investigador d'Alzheimer a la Universitat de Califòrnia. Fa un mes, Arcadi Navarro, director de la Fundació Pasqual Maragall, considerava que el Lecanemab pot marcar “un moment històric”, però avisava que calia anar "amb tota la cautela".

Altres experts creuen que els riscos superen els beneficis. "Si fos a la FDA, en demanaria estudis més llargs", apunta el neuròleg del Centre Mèdic de la Universitat de Vanderbilt Matthew Scrag. Concretament, els detractors mostren preocupació per dos possibles efectes secundaris: que el cervell s'infli i que sagni, amb un possible ictus. En l'estudi Clarity, aquestes complicacions es van produir en el 20% dels pacients que havien pres el medicament i en el 9% dels que portaven un placebo.

Segons informes publicats als portals Science i Stat, tres pacients de l'estudi Clarity van morir per complicacions que, potencialment, podrien haver estat causades pel fàrmac. Un d'ells va ser una dona de 65 anys que va arribar en un hospital de Chicago amb signes de tenir ictus. Els metges li van donar tPA, un anticoagulant, i va tenir un sagnat cerebral massiu. Però els investigadors que van dirigir l'estudi Clarity responen que hi ha altres casos en què malalts d'Alzheimer han tingut hemorràgies cerebrals quan se'ls ha administrat tPA.

Sigui com sigui, cap expert dubta que el mecanisme que fa servir el Lecanemab sigui un avenç en la lluita contra l'Alzheimer, sinó que els detractors advoquen per provar-lo més abans que surti al mercat. El medicament és un anticòs artificial que s'uneix a la beta amiloide, aquesta proteïna que genera l'Alzheimer i els investigadors volen eliminar, i la marca perquè el sistema immunitari sigui capaç de destruir-la. L'aprovació de la FDA arriba després que el regulador rebés una pluja de crítiques per haver aprovat el 2021 un altre fàrmac per frenar l'Alzheimer, l'Aduhelm, que havia sigut criticat pels experts externs a l'agència i que ha resultat no tenir cap efecte.

stats