Ciència

Ets esquerrà? Tens tres vegades més probabilitats de tenir una mutació rara que els dretans

Un estudi planteja l'origen genètic de la preferència per la mà esquerra, que té el 10% de la població mundial

ARA
2 min
Una persona escrivint amb la mà esquerra

BarcelonaDe considerar-los éssers diabòlics, i obligar-los a escriure o menjar amb la mà dreta mitjançant càstigs físics per corregir-los, a qualificar-los de més intel·ligents o creatius. Al voltant de les persones esquerranes hi ha hagut històricament molts mites i creences falses, alimentades pel fet que només entre un 10% i un 15% de la població al món té aquest tret que es configura des de l'etapa fetal. Tot i que fa temps que se sap que el cap de les persones esquerranes i el de les dretanes té un funcionament diferent –en les primeres, l'hemisferi dret del cervell és més dominant pel control de la mà esquerra–, l'origen d'això continua sent un misteri. I és ara que l'Institut Max Planck de Psicolingüística, de Nimega (els Països Baixos), dona una nova pista: que l'origen d'aquesta asimetria seria genètic. En concret, d'un conjunt de “mutacions rares” al gen TUBB4B, encarregat de codificar la proteïna que fabrica els microtúbuls, és a dir, l'estructura de les neurones.

No és la primera vegada que un estudi suggereix que la causa per la qual una de cada cent persones al món és esquerrana podria deure's a la genètica. L'any 2020 es van identificar una quarantena d'alteracions vinculades a aquesta configuració, però fins ara no s'havia relacionat amb cap proteïna específica. Ara l'estudi de l'equip neerlandès, publicat aquest dimarts a la revista Nature Communications, proposa que les persones esquerranes tindrien fins a 2,7 vegades més probabilitats de tenir la mutació que determina quina és la mà dominant, i que no és hereditària i és molt poc habitual. A més, obre la porta a investigar si aquestes alteracions poden associar-se a altres mutacions presents en persones amb diagnòstics d'esquizofrènia, Parkinson, Alzheimer o autisme. Això no vol dir que només les persones esquerranes tinguin aquestes mutacions –l'atzar també juga un paper preponderant en aquesta configuració–, però sí que tenen més probabilitats de tenir-les que els dretans. 

Dades de 350.000 persones

L'equip liderat pel neurocientífic i professor de Genòmica d'Imatges Cerebrals Clyde Francks va utilitzar les dades de més de 350.000 persones emmagatzemades al Biobanc del Regne Unit i va incloure el genoma de 38.000 esquerrans i 313.000 dretans. Els investigadors van analitzar els exomes, la part formada pels gens que donen les instruccions a les proteïnes que han de crear els microtúbuls, i van trobar la mutació en un de cada mil esquerrans.

Malgrat que la xifra no és gaire elevada, i que admeten que encara no se sap com els microtúbuls afecten la preferència involuntària a fer servir una mà més que una altra, els científics asseguren que hi ha senyals d'aquesta tria al començament del desenvolupament del cervell. “I a la formació intrínseca dels òrgans de l'eix esquerra-dreta del cervell”, afirmen, la qual cosa condueix a pensar en l'origen genètic. En aquest sentit, remarquen que aquesta hipòtesi ajudarà a determinar l'origen d'un dels grans misteris de l'ésser humà.

stats