Societat 15/10/2021

L'espasa prehistòrica que es va trobar a Mallorca l'any 2019 no s'utilitzava com a arma

Un estudi liderat pel CSIC aporta informació essencial per entendre aquests objectes com a elements emblemàtics

ARA Balears
2 min
El lloc on van trobar l'espasa durant les excavacions.

PalmaUn estudi liderat pel Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) ha demostrat que l'espasa prehistòrica que es va trobar a Mallorca el setembre del 2019 no s'utilitzava com a arma. Segons ha informat el CSIC aquest divendres en una nota de premsa, va ser un equip d'investigadors el que va localitzar una espasa prehistòrica durant els treballs d'excavació al talaiot del Serral de les Abelles de Puigpunyent.

Els estudis posteriors a aquesta troballa els va desenvolupar l'equip científic liderat per Pau Sureda de l'Incipit-CSIC, amb participació de la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Universitat de Granada i el Museu Arqueològic de Deià, i acaben de ser publicats a la revista científica Journal of Archaeological Science-*Reports. En concret, l'estudi ha aportat informació essencial per entendre aquests objectes com a elements emblemàtics, més que com a armes funcionals, i els ha contextualitzat dins les societats balears de final de l'Edat de Bronze i les rutes comercials més àmplies de la Mediterrània Occidental.

Imatges de l'espasa.

Els mètodes que han utilitzat han permès entendre el procés de fabricació d'aquesta espasa, la seva funcionalitat, la seva transcendència social, així com aspectes relacionats amb la procedència dels minerals de coure utilitzats. Precisament així, han determinat que aquesta espasa era decorativa, que no se'n va treballar l'enduriment.

A més, les anàlisis han mostrat que aquesta espasa prehistòrica es va produir en bronze, possiblement a l'illa de Mallorca. En concret, es varen emprar dues bugades metàl·liques amb coure procedent de Linares (Jaén), aliades amb diferents quantitats d'estany. A través de radiografies també s'ha observat que es va compondre a partir de dues peces posteriorment acoblades amb tres reblons.

Possiblement, l'espasa es trobava en un lloc elevat de l'edifici, ha conclòs l'estudi en analitzar la manera com es va trobar. Finalment, cal apuntar que l'aparició d'espases baleàriques se circumscriu a un moment molt concret de la prehistòria balear, i aparentment concentrat a Mallorca. Aquest moment, a final de l'Edat de Bronze, és considerat un període associat a importants transformacions socials al conjunt de l'Arxipèlag.

stats