Societat 30/05/2019

Drogues i gènere: més culpa i tabú per a les dones que consumeixen

Els estereotips masclistes es perpetuen malgrat que els hàbits s'equiparen

Germán Aranda
2 min
Un noi es fa un porro en un parc de Barcelona

MadridLa por a abusos sexuals, alertada també pels pares, o un silenci més accentuat sobre el tema dins la família són alguns dels trets que diferencien el consum de substàncies femení del masculí entre els joves. "Mentre que per als nois és habitual un consum moderat en família, normalitzat, entre les noies moltes vegades ni tan sols es dona aquesta opció", reflexiona Anna Sanmartín Ortí, subdirectora del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut del FAD, que ha fet un estudi qualitatiu amb uns 50 joves que els ha confirmat les diferències de gènere en relació al consum de drogues i la percepció social.

Malgrat que els hàbits s'han equiparat des de l'any 1994 i que avui dia hi ha més noies que fumen i beuen, percentualment, que no pas homes, la forma de consumir és diferent i alguns estereotips confirmen que "encara existeix un judici més important de les dones en el cas del consum i també elles se senten més culpables", explica la investigadora, que aclareix que aquest estigma respecte al consum, fins i tot quan no és de risc, no té perquè ser preventiu per reduir riscos. "També fa que se'n parli menys a les famílies i això pot ser perjudicial".

Alguns estereotips, tanmateix, "tenen una base social", com el fet que han comprovat que "mentre amb els homes els temors associats als contextos de consum d'alcohol són bàsicament entrar en baralles, en les dones hi ha una por a agressions sexuals, que moltes vegades accentuen els pares, que també diferencien molt qui torna aviat o sol a casa: si és un noi és normal i si és una noia hi ha més preocupació". "Això ens diu molt sobre com es mantenen els estereotips de gènere, un consum masculí relacionat a demostrar fortalesa, usar la violència i aquesta idea de la pulsió sexual irrefrenable, mentre que en el cas de les dones l'estereotip és de ser més passives i objecte de desig", ha explicat Sanmartín.

Els clixés es reprodueixen també entre els progenitors, amb "un pare que posa límits" i una mare "dialogant i comprensiva" amb el consum de certes substàncies. L'estudi no aporta dades sociològiques perquè es basa en un mostrari reduït, però té en compte l'enquesta sobre consum de drogues en instituts, en persones d'entre 18 i 24 anys, de l'any 2016, que mostra que un 76,9% de les joves han consumit alcohol en els últims 12 mesos, per un 74,3% dels nois, i també hi ha més noies que han fumat (un 36,9%) que nois (un 32,6%). La tendència s'inverteix en el cas de les substàncies il·legals: tant el cànnabis (28,1% ells i 24,4% elles) com la cocaïna (3,3% contra 1,6%).

stats