Educació
Societat 19/10/2023

Els docents avisen Educació: "No tolerarem cap atac al català"

Els representants de la Junta de Personal Docent insten a incrementar el pressupost educatiu de l'any 2024, perquè arribi al 7% del PIB

3 min
Una aula d’una escola a Mallorca.

PalmaLa Junta de Personal Docent no Universitari de Mallorca, que agrupa tots els sindicats, ha qualificat de positiu l'inici de curs, però ha fet un avís clar a la Conselleria d'Educació i Universitats, que està encapçalada per Antoni Vera: "No tolerarem cap atac a la llengua pròpia de les Illes ni el trencament del consens de la Llei de normalització lingüística de l'any 1986, aprovada per unanimitat pel Parlament".

D'aquesta manera, l'òrgan ha mostrat la seva preocupació pels anuncis que s'han fet amb relació a la llengua catalana en l'ensenyament i els canvis previstos pel que fa a la lliure elecció de llengua. Per això, reclamen que no es faci de la llengua un element de confrontació ni de segregació. "El català ha de ser vehicular a tots els centres educatius de les Illes Balears per tal de fer efectiva la plena normalització lingüística a les aules", expliquen.

Aquestes advertències arriben just el dia després que al Parlament es rebutjàs la proposta de Vox d'implantar el curs que ve la lliure elecció de llengua a Primària i Secundària i a tots els nivells el curs 2025-2026. El PP es va abstenir davant la impossibilitat que les seves esmenes s'admetessin a tràmit i fossin votades. Ara bé, tant el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, com el PP, s'han compromès, d'ençà que varen arribar al Govern, a no aprovar cap mesura que no estigués consensuada amb la comunitat educativa, un compromís que ahir va quedar en dubte. Ara per ara, segons les fonts consultades per l'ARA Balears, Educació no ha entrat en els detalls de com es pretén implantar la mesura, però mostren el seu enuig. "En tot moment el conseller ens va dir que la mesura només s'aplicaria al primer ensenyament, i ara ja es posa damunt la taula que arribi a totes les etapes. Aquest no era el compromís", assenyala un mestre consultat per aquest mitjà. De fet, a les esmenes presentades ahir, el PP s'obria a implantar la lliure elecció a totes les etapes "el curs 2025-2026, o, en qualsevol cas, abans que acabi la legislatura".

Compromís amb l'Acord Marc

Com a punts positius, la Junta destaca el tarannà dialogant de la Conselleria i la posada en marxa de diferents mesures en aplicació de l'Acord Marc, amb millores com les següents: l'actualització de certs permisos i reduccions de jornada, la percepció de les retribucions íntegres en cas d'incapacitat temporal o la simplificació de l'avaluació, entre d'altres. Malgrat això, expliquen que no és admissible que el nombre d'aules prefabricades, en lloc de minvar, vagi en augment, o que pels efectes de l'emergència climàtica hi hagi centres i patis on no es pot fer classe en condicions, ni gaudir del temps d'esbarjo amb un mínim confort tèrmic.

Per aquesta raó, la Junta de Personal insta els responsables de la Conselleria d'Educació a incrementar el pressupost educatiu per al 2024 per tal de fer possible l'execució del segon tram de millores previstes a l'Acord Marc. Cal avançar el calendari del 5% del PIB fixat a la Llei educativa de les Balears (LEIB) i que s'arribi al 7% recomanat per la Unesco durant aquesta legislatura, per fer realitat reptes com un pla de xoc d'infraestructures educatives i el pla de climatització dels centres educatius. Per altra banda, la Junta de Personal rebutja la segregació escolar que es dona arreu de les Illes, "que es veurà agreujada amb la proposta de lliure elecció de centre". Aquesta mesura es recull als programes electorals del PP i Vox i a l'acord de govern entre ambdós partits.

stats