Societat 12/11/2021

La descentralització de la droga: de Son Banya als barris de Palma

Les màfies s’aprofiten de la població més vulnerable de les zones obreres per captar venedors

3 min
Son Gotleu, la Soledat i Corea són les zones més populars de Ciutat per comprar substàncies estupefaents.

PalmaEl negoci de la droga viu un moment àlgid a Palma: no només ha augmentat la compravenda de totes les substàncies, sinó que de cada vegada és més fàcil adquirir-ne des de qualsevol punt de Ciutat. El mercat dels estupefaents ha deixat d’estar centralitzat a Son Banya per estendre’s a determinats barris, que van guanyant terreny . “Per circumstàncies econòmiques i socials, actualment està havent-hi una tendència de dècades enrere. Els punts de venda estan tornant als barris obrers de classe mitjana-normal. I s’ha multiplicat exponencialment, sobretot amb la marihuana”, assegura el cap del Grup II de la Unitat de Droga i Crim Organitzat (Udyco), Faustino Nogales.

Tot i que l’Ajuntament de Palma avança lentament en el desmantellament del poblat, Nogales reconeix que “li ha sortit competència”. “Els punts de venda allà continuen sent els mateixos, però no venen la mateixa quantitat. Si abans era un volum de 500, ara potser és de 200. Però els surt a compte”, declara el policia. Ara bé, Son Banya continua destacant per la seva especialitat, la cocaïna, que “és d’una qualitat excel·lent” i suposa prop del 80% del que facturen, segons l’inspector. Els barris que n’estan agafant el relleu “són els clàssics: Son Gotleu, la Soledat i Corea”, admet el cap de la Udyco, “i també zones com ara Son Roca”. No obstant això, a hores d’ara és possible aconseguir substàncies “a la plaça d’Espanya, Cala Major, Gomila i el passeig Marítim”, afegeix.

Al mateix temps, cada una d’aquestes zones es caracteritza per la venda d’unes drogues o altres. “La cocaïna, l’heroïna, la marihuana i l’haixix destaquen a Son Gotleu”, diu Nogales, qui subratlla que “l’haixix ha pegat una pujada molt alta: està molt demanat i el preu està pels núvols”. Per la seva banda, la Soledat comercialitza sobretot cocaïna i marihuana, mentre que a Corea “un 90% del que es ven és marihuana i haixix, i una certa quantitat de cocaïna, però molt puntual”, especifica.

A més, tant els punts de venda nous com els antics ofereixen noves facilitats, com ara l’entrega a domicili –“el telecoca”, diu l’agent– i el pagament amb targeta. “La gent s’ha posat les piles i et duen la droga a casa per deu euros; al final compensa”, explica. Per altra banda, han detectat “un grup molt conegut que ven cocaïna i que té un datàfon en línia”, un mètode que Nogales no descarta que també tinguin a Son Banya, perquè són narcos que “pertanyen a clans d’allà”.

Nogales apunta que la manca de recursos econòmics és un dels factors que ha desplaçat el mercat de la droga als barris. “Hi ha gent que ha començat a vendre perquè no té doblers. I certs grups o màfies s’aprofiten d’aquesta mancança econòmica i del fet que no troben feina perquè es dediquin a això”, argumenta. Aquestes situacions afecten “sobretot els estrangers”, entre els quals l’inspector destaca les nacionalitats “colombiana, nigeriana i índia”. A més, les màfies aconsegueixen captar-los fent-los consumidors de les mateixes substàncies que comercialitzen. A banda de la marihuana –que és la que ara “marca la diferència”, diu Nogales–, darrerament han trobat com a novetat als barris “les drogues de síntesi i de nova generació”. “Abans es venia a les discoteques, però més com a droga d’after. I ara, amb les festes privades que hi ha, s’estan estenent”, lamenta l’agent.

Part Forana

Ara bé, aquest mercat no només s’ha estès de Son Banya a altres punts de Palma, sinó que “a la Part Forana també hi ha molta competència”, detalla el cap de la Udyco, sobretot quant a marihuana. En aquest sentit, el tinent en cap d’Antidroga de la Guàrdia Civil de les Balears –que prefereix no identificar-se amb el seu nom– remarca principalment la prevalença de la venda a la menuda d’aquesta substància als pobles de Mallorca. “La marihuana és la més fàcil i barata d’adquirir”, afirma, mentre que en la resta d’estupefaents han notat un descens. Concretament, explica, en “el consum de cocaïna i de drogues de disseny –èxtasi sobretot–, atès que són les més habituals de consumir durant l’oci nocturn, el qual es troba molt limitat a causa de la situació sanitària”, explica.

Desmantellar el poblat de la droga, una entelèquia

Esbucar Son Banya al complet continua sent, per ara, una entelèquia. La fita, proposada per primera vegada el 2008 per l’aleshores regidor de Benestar Social, Participació i Cultura a l’Ajuntament de Palma, Eberhard Grosske, tampoc es farà realitat enguany. El mandat d’Antoni Noguera com a batle de la legislatura anterior es va marcar el final del 2021 com a data límit per esbucar el poblat, després d’haver d’ajornar el termini, que inicialment havia de ser el 2020. A hores d’ara, la previsió de l’actual equip de govern és que Son Banya sigui història el 2023 i que les prop de 300 persones que encara hi viuen hagin estat traslladades. Així ho va acordar el ple de l’Ajuntament del 20 d’octubre, en què es va aprovar un nou acord que reemplaçava l’anterior, del 2018. 

stats