Menorca
Societat09/02/2023

El CSIC publica un estudi sobre la producció i circulació de metall a Menorca durant l'Edat de Bronze

Les dades pretenen contribuir a la comprensió de les implicacions que va tenir per a les Illes i la Mediterrània la producció de metall en aquesta època

ARA Balears

PalmaEl Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha publicat un estudi que aprofundeix en la producció metal·lúrgica en les societats de l'Edat de Bronze a Menorca. L'article, sota el nom Producción y circulación de metal en Menorca durante el periodo Naviforme: los talleres de Son Mercer de Baix (Ferreries) y Cala Blanca (Ciutadella) y algunos lingotes inéditos, ha estat publicat a la revista Trabajos de Prehistoria. Les dades pretenen contribuir a la comprensió dels espais de producció i de les formes de circulació del metall a Menorca i les implicacions per a les Illes i la Mediterrània durant el Bronze final.

"La prehistòria de les Illes, per la seva singularitat i monumentalitat, ha estat una de les abanderades de la ciència arqueològica a Espanya. Així, durant les darreres dècades, no han deixat de succeir-se troballes sobre alguns dels seus jaciments o objectes", ha assegurat el director de l'estudi, Pau Sureda.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat del CSIC, expliquen que Sureda va realitzar un estudi sobre un conjunt material associat als dos únics tallers metal·lúrgics coneguts a tot l'Arxipèlag durant el període Naviforme (Edat de Bronze; ca. 1600-850 aC). Durant aquest temps, Sureda detalla que "es varen desenvolupar i consolidar pràctiques socials pròpies de les comunitats de les Illes, al marge de les dinàmiques històriques imperants a l'Europa continental".

La investigació posa el focus en dos jaciments de Menorca, el de Cala Blanca i Son Mercer de Baix, l'única en la qual, a més, es coneixen explotacions minerals de coure. "Hem aprofundit en diversos aspectes d'aquests tallers, com la seva cronologia, mitjançant diverses datacions de carboni 14 o la seva funcionalitat específica. A més, hem identificat i analitzat múltiples evidències de producció de metall i alguns lingots inèdits que permeten relacionar la producció de metall amb la seva circulació", assenyala Sureda.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, entre les principals troballes destaca la gran homogeneïtat productiva i el predomini dels aliatges binaris de bronze a Son Mercer de Baix, amb produccions ceràmiques específiques. D'altra banda, a Cala Blanca es va registrar més diversitat en els aliatges i més heterogeneïtat en els tassons, reciclats d'altres activitats domèstiques per usar-los en els processos metal·lúrgics.

També es varen identificar produccions ternàries de Bronze emplomat en cronologies primerenques a Son Mercer de Baix i es va constatar la probable producció local i l'ús dels lingots de tipus pa petit, que varen poder servir també per proveir les xarxes locals i regionals d'intercanvis metal·lúrgics, i abastar així de coure el conjunt de l'Arxipèlag.