Les compres públiques de les Balears han d'incloure un 10% de producte local i ecològic
La iniciativa aprovada pel Consell de Govern no s'aplicarà a tots els contractes que estan en vigor
A partir d'aquest dissabte, els contractes del sector públic relatius a productes agrícoles o alimentaris hauran d'incloure com a mínim un 10% de producte local i un altre 10% d'ecològic. Així ho ha aprovat el Consell de Govern aquest divendres. Aquesta iniciativa no s'aplicarà a tots els contractes que estan en vigor sinó que s'aniran imposant a mesura que es facin noves licitacions.
L'Executiu ha tirat endavant aquesta iniciativa amb l'objectiu de fomentar el consum d'aquest dos tipus de productes segons ha exposat el portaveu del Govern, Antoni Costa. En l'anterior legislatura, el Consell de Govern ja va signar un acord que establia les directrius per a la inclusió de clàusules de caràcter social, laboral i mediambiental en la contractació de l’Administració —fixava un percentatge mínim del 16% d’aliments de producció ecològica i de temporada només aplicable als contractes de subministrament. Segons ha explicat Costa, aquesta normativa "era d'impossible compliment, atès que els contractes públics relatius a productes alimentaris són generalment de serveis, no de subministrament". A més, ha detallat, no diferenciava entre producte local i d'altres territoris.
Per garantir la presència de producte local i ecològic en les contractacions de l'administració regional, ha prosseguit el portaveu, es va incloure dins de la Llei de simplificació administrativa una modificació de la Llei agrària que especifica que totes les licitacions de l'Administració relatives a productes alimentaris han d'establir un percentatge mínim de producte local i de producte ecològic.
Una vegada fet aquest canvi, el Consell de Govern ha establert aquest divendres els percentatges mínims que regiran en totes les licitacions del sector públic autonòmic. A més, s'estableixen mesures addicionals dins dels procediments de contractació com l'obligatorietat de valorar amb major puntuació les ofertes que incrementin els percentatges mínims de producte local i ecològic establerts.
D'altra banda, i amb la finalitat de garantir el compliment d'aquests percentatges, s'imposen condicions especials d'execució, control i verificació pels quals les empreses adjudicatàries hauran de presentar una memòria detallada sobre els productes agrícoles, alimentaris i ecològics adquirits, juntament amb les factures que justifiquin el compliment dels percentatges establerts.