Contingut patrocinat
Societat 05/05/2023

Les claus per a una vida feliç

Les connexions humanes són la font principal del nostre benestar

4 min
En una societat cada cop més individualista i en què es valora l’èxit personal, el psiquiatre Waldinger aposta per les relacions socials

Què ens fa feliços? Robert Waldinger, psiquiatre i professor de la Universitat de Harvard, ha dirigit la recerca més gran que s’ha fet fins ara sobre la felicitat humana. El que es desprèn de l’estudi és que les relacions socials i les connexions són la clau per tenir una vida feliç i satisfactòria, perquè ens permeten cobrir les necessitats humanes relacionades amb el nostre benestar psicològic i fisiològic.

Les conclusions les ha publicat juntament amb el psicòleg Marc Schulz al llibre 'Una buena vida', i n’ha parlat a l’espai Mejor Conectados, la iniciativa de Telefónica pensada per fomentar les relacions entre persones. La plataforma compta amb un seguit de testimonis i històries de col·laboració entre persones que visibilitzen el seu talent i resulten inspiradores.

Les relacions socials i les connexions són la clau per tenir una vida feliç i satisfactòria

Un enfocament únic

El professor Waldinger deixa de banda aspectes externs com els diners o l’estatus social i centra el seu estudi en com les relacions interpersonals i les connexions humanes afecten el benestar i la satisfacció de les persones. Al llibre 'Una buena vida', comparteix els seus descobriments científics sota tres eixos: la presentació de l’estudi, el que suposa tenir relacions significatives i com aplicar els resultats a la nostra vida.

Des de l’any 2005, Waldinger ha dirigit l’estudi 'Desenvolupament d’adults' a la Universitat de Harvard, que ha seguit durant més de 80 anys la salut i el benestar mental de 724 persones dels Estats Units, i que va exposar a la xerrada TED 'Què resulta una bona vida?', que es va fer viral el 2015 i va ser una de les més vistes amb més de 40 milions de visualitzacions.

La importància de les connexions humanes

Una de les conclusions de l’estudi és que la qualitat de les relacions personals que desenvolupem és determinant per a la nostra felicitat. En la conversa que l’autor va mantenir amb Rafael Fernández de Alarcón, director de Màrqueting Global de Telefónica, a la trobada Mejor Conectados, va destacar una sèrie de punts que contribueixen a la nostra felicitat: cuidar els amics, compartir activitats, ser nosaltres mateixos i acceptar els canvis.

"Cuidar els amics, compartir activitats, ser nosaltres mateixos i acceptar els canvis és determinant per a la nostra felicitat"

Dedicar temps de qualitat al nostre cercle més proper ens ofereix suport emocional, tenir altres punts de vista i poder créixer com a persones; participar en activitats socials ens permet estar amb gent amb aficions similars, sentint que formem part d’un grup i millorant la nostra autoestima; acceptar les nostres particularitats farà que siguem persones més segures, i veure els canvis, tant propis com dels altres, com una oportunitat per aprendre també ens ajuda a ser més feliços.

Motius de felicitat

10%

Tan sols el 10% de la nostra felicitat depèn de les nostres circumstàncies

Waldinger recorda que la felicitat no s’aconsegueix de forma instantània, sinó que és un procés gradual en què la paciència i la perseverança juguen un paper important, així com l’actitud positiva i les connexions socials. Tan sols el 10% de la nostra felicitat depèn de les nostres circumstàncies, per tant, és possible aprendre a ser feliç, i només es necessiten una sèrie d’hàbits i accions conscients.

Dedicar temps de qualitat al nostre cercle més proper ens ofereix suport emocional

‘Mejor Conectados’

En una societat cada cop més individualista i en què es valora l’èxit personal, el psiquiatre Waldinger aposta per les relacions socials. En la mateixa línia, l’objectiu de la plataforma Mejor Conectados rau en posar en valor el poder de les connexions humanes, i ho fa amb xerrades que visibilitzen talent i inspiren connexions perquè la gent se senti capaç d’aconseguir els seus objectius. Els participants mostren experiències que evidencien que quan ens connectem som capaços de fer coses increïbles: “Creiem en un món més humà que es mou gràcies al talent de les persones, per això donem suport al talent connectant-lo. Mejor Conectados vol ser un lloc on inspirar-se, trobar-se, connectar i aconseguir coses increïbles”, explica Fernández de Alarcón.

'Mejor conectados' compta amb un seguit de testimonis i històries de col·laboració entre persones que visibilitzen el seu talent i resulten inspiradores.

Mejor Conectados compta amb diferents apartats. A Inspírate hi trobem històries increïbles del món de l’esport, la gastronomia, la cultura o la innovació. Els seus protagonistes expliquen quines connexions van fer possible que assolissin els seus objectius. I a la secció Aprende hi ha l’experiència de professionals de diversos àmbits que comparteixen consells i aprenentatges sobre com establir les millors relacions a cada àrea, que poden ser de gran ajuda per desenvolupar el nostre talent.

Amb la voluntat de seguir posant en valor la influència de les connexions personals com a font de felicitat, Telefónica ha elaborat l’estudi 'La importància de les relacions humanes', que reafirma algunes de les evidències de l’estudi de Harvard, com l’efecte positiu que tenen les bones relacions sobre la nostra felicitat i la salut física.

Les bones relacions tenen un efecte positiu per a la nostra salut física

Descobreix-ne més

Inspira't

amb el suport de:
stats