Consell de Mallorca
Societat 09/07/2023

Cladera, a Galmés: "Ha canviat la dignitat per cadires"

El PSIB, MÉS i El Pi carreguen contra l'acord del PP amb l'extrema dreta i alerten del perill per al català

2 min
Catalina Cladera entrega la vara de comandament del Consell de Mallorca a Llorenç Galmés.

PalmaLa portaveu del PSIB i expresidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha acusat el nou president de la institució, Llorenç Galmés, de "canviar la dignitat per cadires". "Vostè ha pactat amb els que neguen l'emergència climàtica, els que menystenen la violència masclista o que van en contra de les persones LGTBI, i apunten i disparen contra la llengua", ha criticat, en referència a Vox. I també ha avisat el nou president que "la serra de Tramuntana no es toca" –Galmés ha manifestat la intenció de modificar la llei de la Serra que havia preparat el Pacte i que encara no ha passat pel Parlament. "S'han de tenir moltes ganes de governar per pactar amb els qui representen el pitjor de la nostra història recent", ha afegit la socialista.

Els perills per al català

Per part seva, el portaveu d'El Pi, Antoni Salas, ha interpel·lat Galmés en relació amb la política lingüística que proposa. "Molts ciutadans de les Balears són només competents en castellà. La llengua vulnerable és el català i no podem deixar de promocionar-la, si no volem que la carrera cultural de la llengua es perdi", ha lamentat. En la mateixa línia, el portaveu de MÉS per Mallorca, Jaume Alzamora, ha criticat la desaparició de la Direcció insular de Política Lingüística i ha recalcat que "la diversitat cultural i lingüística significa riquesa". "La nostra llengua no és cap amenaça. La vertadera amenaça són aquells que volen l'extermini del nostre poble i del nostre autogovern", ha continuat, a més d'assegurar que "l'amenaça són aquells que creuen en una societat uniforme i monolingüe".

Alzamora ha fet un discurs contundent, en el qual ha qualificat Galmés de "president fracassat", per haver signat un pacte "que no necessitava". Aquest acord de govern, ha dit, obliga Galmés a "renunciar als valors democràtics per convertir-se en ostatge dels desitjos de l'extrema dreta". També ha criticat les mesures turístiques que vol executar el nou govern. "Les seves propostes de promoció turística, de creixement de places, d'autorització de construccions o d'autoritzar activitats turístiques en sòl rústic protegit són el reflex del poc amor que vostè li té a Mallorca", ha recriminat a Galmés.

En una línia semblant s'ha posicionat Antoni Salas, que ha dit que "no es pot suportar el ritme de creixement de les darreres dècades" i ha demanat eines per "preservar la ciutadania i l'entorn d'aquesta terra "de la massificació". "Vostè ha pactat amb els que neguen l'emergència climàtica, els que menystenen la violència masclista o que van en contra de les persones LGTBI", ha afegit. I ha avisat el president.

stats