Societat19/09/2019

El Govern presenta la tercera edició de la Nit de la Recerca

Aquest projecte de divulgació científica que es duu a terme a 250 ciutats europees tindrà enguany més actes a Eivissa i a Menorca

Ara Balears

PalmaEl conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March; la secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, i el director general de Política Universitària i Recerca, Josep Lluís Pons, han presentat aquest dijous les activitats previstes amb motiu de la Nit de la Recerca. Aquesta té l’objectiu d’apropar la ciència i la recerca a la ciutadania d’una manera lúdica i a través d’un contacte directe amb els experts de l’àmbit. Durant la propera setmana, Eivissa, Menorca i Mallorca acolliran activitats per a tots els públics relacionades amb la ciència i la recerca. La Nit de la Recerca és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dins les accions Marie Sktodowska-Curie del programa Horitzó 2020. Té lloc des del 2005 a més de 250 ciutats europees simultàniament.

La iniciativa desplegarà un programa d’actes a Mallorca, Eivissa i Menorca. En el cas d’aquestes dues darreres, la programació s’ha incrementat respecte de les dues edicions anteriors. A partir de dilluns i fins divendres hi podrem trobar propostes disteses i properes com les ‘cites ràpides’ o l’activitat ‘Ciència al bar’, que apropen la ciència a espais populars i propicien el contacte directe amb investigadors. Això, a més de conferències, jornades de portes obertes i exposicions. El coneixement de la mar, l’astronomia i les dones investigadores hi tindran un paper destacat. Hi ha activitats per a tots els públics. La Nit de la Recerca ha estat impulsada des de la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca en cooperació amb la Universitat de les Illes Balears, el Consell de Menorca, la Fundació Bit, Eiviciència i l’Aquarium Cap Blanc. També per la majoria d’organismes de recerca i divulgació de les les Illes Balears, com són l’IFISC, el Socib, l’Imedea, l’IME, l’IEO, l’IUNICS, la delegació del CSIC a les Illes Balears, l'Arxiu d'Imatge i So de Menorca, l'Estació d'Investigació Jaume Ferrer de la Mola, la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears i l’Agrupació Astronòmica Eivissa.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, la Conselleria destaca la potència d’aquest teixit d’entitats i la gran feina de coordinació per dur a terme la Nit de la Recerca. És el tercer any que s’impulsa des del Govern amb l’objectiu de dur la recerca al carrer, de manera distesa, i donar a conèixer tot aquest talent. El conseller del ram, Martí March, ha dit que “si tinguéssim clar que amb la ciència també hi ha possibilitats de creixement econòmic, hi hauria una cultura científica més arrelada”. Per la seva banda, la titular de la Secretaria Autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, ha explicat que l’objectiu és “fer partícip de la recerca tota la societat i donar a conèixer allò que es fa” per despertar vocacions científiques. L’aposta per la recerca "com una eina clau per al canvi cap a un model social i econòmic basat en el coneixement i no en l’especulació", ha dit Vilaret.

Actualment les Illes Balears viuen un dels seus millors moments pel que fa la recerca. L’Arxipèlag se situa en màxims històrics en inversió en R+I+D i en personal dedicat a la investigació. El director general de Política Universitària i Recerca, Pep Lluís Pons, ha explicat que la “Nit de la Recerca va néixer precisament per donar a conèixer això, per poder sentir-nos orgullosos”. La celebració d’aquesta tercera edició suposa la consolidació de la iniciativa a les Illes Balears.

Cargando
No hay anuncios

Més informació a www.nitdelsinvestigadors.cat