Urbanisme
Societat 23/01/2024

Campos ha obert una vintena d'expedients a comerços arran de la investigació d'Anticorrupció

Alguns negocis han rebut propostes de sanció considerades molt greus, que poden arribar als 300.000 euros

3 min
La carretera Ma-19 és on s’ubiquen els establiments comercials investigats.

PalmaL'Ajuntament de Campos ha obert prop d'una vintena d'expedients per activitats comercials a sòls que no tenien la condició legal per dur-les a terme. Algunes d'aquestes actuacions municipals ja han acabat amb propostes de sanció i la majoria s'han interposat després de l'inici de la investigació que per fa l'Oficina Anticorrupció autonòmica, si bé els negocis feia molts anys que operaven.

Segons ha pogut saber l'ARA Balears, la causa principal de l'obertura dels expedients és la ubicació d'aquestes activitats en sòl rústic o en sòl que en tot cas no es considera apte per a l'obertura d'establiments comercials. La llei preveu per a aquest tipus d'activitats una sanció d'entre 3.000 i 30.000 euros en els casos més lleus, i de fins a 300.000 per als més greus.

Fonts municipals han confirmat a l'ARA Balears que alguna de les propostes de sanció interposades forma part de la franja amb import més elevat, entre 30.000 i 300.000 euros. Els empresaris han rebut ja les notificacions per haver tingut obert el seu negoci sense la preceptiva llicència d'activitats, i per fer-ho en un sòl on els equipaments comercials no estan previstos.

El cas és, però, que durant anys aquestes empreses varen desenvolupar la seva activitat sense que se'ls obrís un expedient per aquests motius, i va ser a partir dels requeriments de l'Oficina Anticorrupció quan es va denunciar que hi havia activitat comercial a sòl rústic. L'interès d'Anticorrupció va venir motivat per la denúncia d'un particular, un empresari que també tenia un negoci a l'entrada del poble, que sí que havia rebut una notificació municipal informant-lo que no tenia permís per dur-hi a terme l'activitat.

La sorpresa d'aquest empresari va ser majúscula, i més quan es va posar a investigar la situació dels negocis del voltant, grans comerços que es trobaven en la mateixa situació i que no havien rebut cap amonestació de Campos. Arribats a aquest punt, l'empresari va decidir dur el tema a l'Oficina Anticorrupció i després fins i tot a la Fiscalia Anticorrupció. L'oficina dependent del Parlament va posar en marxa una investigació, això sí, amb molt de retard, i va fer fins a 4 requeriments al consistori campaner, amb una pregunta molt senzilla: com és possible que hi hagi tants comerços, alguns dels quals amb unes dimensions enormes, ubicats en un sòl no apte, i que no consti que s'hagi obert cap expedient?

La resposta municipal va intentar acreditar davant l'Oficina Anticorrupció que aquesta activitat no era irregular perquè, tot i no estar prevista a les normes subsidiàries, "tampoc no està prohibida", segons argumentaren diferents tècnics. Fins i tot es va presentar un escrit per part d'un jurista contractat específicament que afirmava que allò que no està prohibit està permès, un concepte que en matèria urbanística els experts consultats per l'ARA Balears ja van afirmar que no se sostenia.

Davant la insistència de l'Oficina Anticorrupció, l'Ajuntament de Campos va anar aportant documentació i fins i tot va admetre que s'havien consentit activitats "sense un ús definit". Com que el cas continuava en marxa, l'Ajuntament va decidir, a més de respondre els requeriments, dur a ple l'aprovació d'una interpretació de les normes subsidiàries per, d'alguna manera, cercar més suport al model d'haver consentit grans comerços sense que el sòl on s'ubicaven fos expressament apte per a aquesta activitat. Aquella votació va tenir el suport de tots els grups municipals, a excepció de MÉS per Mallorca, que es va abstenir perquè no veia clara la situació.

Finalment, el consistori campaner va optar per iniciar l'obertura d'expedients als empresaris que encara mantenen l'activitat. "Crec que també es va fer cercant una certa cobertura per als implicats en el cas, com puguin ser els responsables d'Urbanisme", confirma a l'ARA Balears una font coneixedora del cas. "Alguns dels negocis han canviat d'ubicació i d'altres han decidit abonar la sanció", explica una altra font municipal.

El cas va sacsejar l'Ajuntament de Campos, ja que el regidor d'Urbanisme durant el període investigat per l'Oficina Anticorrupció és Sebastià Sureda, actual director d'Emergències del Govern de les Illes Balears, qui va tenir una gestoria a mitges amb el pare de la presidenta Marga Prohens. Cal recordar que el grup parlamentari popular va registrar el passat mes d'octubre una iniciativa per eliminar l'Oficina Anticorrupció, que ja no compta pràcticament amb pressupost aquest 2024, a l'espera de ser eliminada del tot.

stats