Habitatge

"Es busquen inquilins espanyols": primera sanció per un anunci de lloguer xenòfob

Una jutgessa ratifica la sanció de 90.000 euros de l'Ajuntament de Barcelona a un agent de la propietat i un portal immobiliari

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Panoràmica de Barcelona

BarcelonaL'octubre del 2019 una immobiliària posa un anunci de lloguer d'un pis a Barcelona en què s'especifica com a requisit per als futurs inquilins que han de ser "persones estudiants, espanyoles, amb contracte indefinit". Avui, una jutgessa ha ratificat la que, segons el consistori, és la primera sanció a l'estat espanyol per "discriminació en l'accés a l'habitatge". Es demanen 90.001 euros a l'agent immobiliari per haver exclòs del seu anunci tot el col·lectiu de persones amb nacionalitats d'altres països.

Després que un ciutadà llegís l'oferta de lloguer i la denunciés a l'Oficina per la No Discriminació (OND) de l'Ajuntament de Barcelona, l'any 2019, aquest organisme el va transmetre a la Unitat de Disciplina i Antiassetjament Immobiliari. Des d'aquí, van obrir un expedient per sancionar els anunciants, els agents de la propietat immobiliària i el portal Idealista, on s'havia publicat l'anunci. L'Ajuntament va considerar que l'anunci volia excloure de l'accés a l'habitatge totes les persones amb orígens diferents. Aquest fet contravé la llei catalana del dret a l'habitatge, que tipifica com a infraccions molt greus les accions que comportin assetjament o discriminació en l'exercici del dret a accés a l'habitatge.

El consistori va comunicar la sanció, el març del 2020, a l'agent immobiliari per vulnerar la llei i contravenir la legislació internacional en matèria de drets humans. Aquest va recórrer la sanció al jutjat contenciós administratiu, que ha acabat ratificant els 90.001 euros de multa per als infractors.

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha denunciat, en declaracions a TV3, que la discriminació en l'accés a l'habitatge és "un problema estructural" i ha lamentat que les persones estrangeres "es troben davant d'una autèntica gimcana a l'hora de poder llogar un pis, encara que tinguin possibilitats econòmiques". Ha concretat que el consistori té per objectiu "visibilitzar aquesta problemàtica i treballar en l'àmbit de la prevenció". D'entrada, segons ha explicat, estan arribant a acords amb operadors i agents immobiliaris per formar els treballadors en la importància d'aquestes qüestions.

Què estableix la llei?

La llei catalana de desembre del 2007 per al dret a l'habitatge estableix que s'entenen com a discriminació directa els casos en què "una persona rep, en algun aspecte relacionat amb l’habitatge, un tracte diferent del rebut per una altra persona en una situació anàloga". De la mateixa manera, dicta que la discriminació indirecta es produeix quan "una disposició normativa, un pla, una clàusula convencional o contractual, un pacte individual, una decisió unilateral, un criteri o una pràctica aparentment neutres ocasionen un desavantatge particular a una persona respecte a d’altres en l’exercici del dret a l’habitatge".

Així doncs, amb la ratificació presentada per la jutgessa s'estableix un precedent per a futurs casos en què es pugui aplicar la llei per tal de complir el que porta per objectiu: "Promoure l’erradicació de qualsevol discriminació en l’exercici del dret a l’habitatge".

stats