Habitatge
Societat 04/04/2024

Bogeria immobiliària: pujades de més d'un 10% en tres mesos a ses Salines, Alaró, Santanyí i Portocolom

Un nou informe d'Idealista retrata el gran encalentiment de l'habitatge illenc, amb Formentera per damunt dels 8.000 euros el metre quadrat

3 min
Façana de l'Ajuntament de Ses Salines

Palma4.211 euros el metre quadrat de mitjana és el nou rècord, l'enèsim, del mercat d'habitatge de segona mà a les Balears. Les dades les acaba de publicar el portal Idealista, que constata un nou episodi de pujada desmesurada que deixa bona part de la població fora de les possibilitats de comprar una propietat immobiliària. De fet, segons aquestes dades, de mitjana, un pis de 100 metres es ven per 421.000 euros, mentre que a l'estat espanyol el preu estàndard se situa just a la meitat, a poc més de 200.000 euros, això són 2.079 euros el metre quadrat.

Els percentatges de les pujades de preu a les Illes esgarrifen i, segons Idealista, les Illes han batut el seu propi rècord. En només tres mesos, de gener a març de 2024, l'increment ha estat de més d'un 3%, i en un any, és a dir, en els darrers 12 mesos, l'habitatge ha tornat un 12% més car. Per tant, el preu de les propietats immobiliàries augmenta exactament un 1% cada 30 dies. A la mitjana estatal, tot i estar en un escenari de pujada, aquestes són molt més moderades, encara que es troben per damunt de la majoria de països europeus: l'habitatge usat s'ha encarit un 7% en un any a Espanya.

Preu de l'habitatge de segona mà l'any 2024

Lluny de refredar-se, els experts asseguren que la demanda, en el cas de les Balears i amb l'interès que desperten en els ciutadans estrangers, encara es mantindrà l'alça del mercat. Segons el portaveu d'Idealista, Francisco Irañeta, "l'increment dels preus de l'habitatge en venda no és més que el reflex de la pujada del nombre de compravendes que ja registren les estadístiques de l'INE i de Notaris. El canvi de rumb a la política monetària del Banc Central Europeu i l'entrada al mercat d'una demanda que estava latent a l'espera de baixades als preus estan provocant tensions sobre la cada cop més reduïda oferta. Tot això accelerarà inevitablement el ritme de creixement dels preus", pronostica.

Encariment desigual per municipis

Com tota mitjana, la dels preus de l'habitatge amaga realitats prou diferents. Els tres darrers mesos, la pujada de preu més espectacular del mercat de segona mà l'ha registrada ses Salines, amb un increment d'un 17,4%. El segueixen els augments d'Alaró (11,2%), Santanyí (10,8%) i Portocolom (10,2%). En la majoria de casos, es tracta de zones amb gran demanda per part d'estrangers. A Palma, l'habitatge de segona mà 'només' va pujar un 0,8% aquest primer trimestre del 2024. A l'altra banda, destaca el cas de Maria de la Salut, on els preus han baixat un 10% segons les dades d'Idealista.

Tot plegat torna a deixar Formentera al capdavant de la classificació de llocs més inaccessibles per comprar un habitatge, amb un preu de 8.393 euros el metre quadrat, seguit per Sant Josep de sa Talaia, amb 7.020 euros. El municipi més econòmic dels analitzats per Idealista a les Balears és Maria de la Salut, on el preu no supera els 1.523 euros, seguit de sa Pobla (1.550 euros/metre quadrat) i Porreres (1.679 euros).

El lloguer, també a l'alça sense aturall

Si l'opció de comprar és complicada, la de llogar tampoc ofereix oportunitats en el cas de les Balears, amb Palma com a quarta ciutat més cara de tot l'Estat amb 15,56 euros per metre quadrat, per darrere de Barcelona (la capital més cara per llogar un habitatge, amb 20,7 euros/m2), Madrid (18,9 euros/m2) i Sant Sebastià (17,1 euros/m2).

L'estudi d'Idealista també fa una anàlisi del preu del lloguer per províncies, que encapçala Barcelona (17,8 euros/m2 al mes), seguida de Madrid (17,1 euros/m2), i que deixa les Balears en tercer lloc, amb 16,7 euros/m2. Les Illes ja se situen per davant de Guipúscoa, amb 15,5 euros/m2. Jaén, en canvi, és tres vegades més barat per llogar, amb 5,7 euros/m2.

stats