Societat 19/06/2024

Fan befa de la protesta del Caló del Moro: "Imatges de la darrera assemblea de la CUP"

Un usuari de X s'ha burlat dels residents que varen ballar ball de bot damunt l'arena amb el suport de molts seguidors

2 min
Alguns dels assistents a la protesta al Caló des Moro es varen animar a ballar ball de bot.

PalmaLa protesta dels residents que diumenge passat varen ocupar la platja del Caló del Moro per denunciar la massificació turística ha tingut impacte a mitjans d'arreu del món, i també a X. Allà ha rebut moltes mostres de suport, però també hi ha persones que han considerat adequat fer befa de la protesta. En una piulada, per exemple, un usuari ha fet burla d'un vídeo dels residents que varen ballar ball de bot damunt l'arena amb una intenció de burla política: "Imatges inèdites de la darrera assemblea de la CUP", ha dit.

La piulada ja acumula més de 118.000 visualitzacions, 60 republicacions i 24 cites. La resposta de la resta d'usuaris, principalment catalans i illencs, contra les paraules del tuitaire ha estat crítica. "És ball de bot, i com a mallorquí només et puc dir que ets un cap de fava", diu un d'ells. "És una protesta contra el turisme massiu. No fa gràcia", comenta una altra. Molts altres comentaris es manifesten en un to semblant contra les paraules del tuitarie: "Tu de què vas? Això és ball de bot mallorquí. No ens utilitzis, beneit!".

Ara bé, un comentari crida l'atenció sobre la resta, el del propietari del vídeo emprat per fer la befa, que es dirigeix a l'autor de la piulada: "A damunt que em robes el vídeo som si tu hi haguessis anat, no en tens ni idea del que s'ha fet", lamenta. Entre els comentaris, també n'hi ha que donen suport al tuitaire (són una minoria) i que també se'n foten de la mobilització dels residents mallorquins. "Poca broma, hi ha poca diferència entre això i les assemblees de la CUP"; diu un usuari.

La resposta de l'organització de la protesta, Mallorca Platja Tour, no s'ha fet esperar. "Molts joves varen fer acte de presència i la seva reacció a la colonització turística, va ser la de realitzar un acte festiu i col·lectiu basat en la cultura d’arrel", ha dit. El ball de bot, és una expressió cultural de Mallorca, "que associem a qui cuida i protegeix la nostra terra. A qui estima Mallorca i no la destrueix", han afegit. "L’orgull de Mallorca Platja Tour va ser veure els joves ballant ball de bot al Caló del Moro. Qui desconeix el seu significat o en fa befa, no ha de molestar els que estem lluitant per la nostra terra", han reivindicat.

300 persones contra la massificació

"Mallorca serà la tomba del turisme". Aquest va ser un dels crits que es va poder escoltar diumenge al Caló del Moro durant l'acció reivindicativa organitzada per Mallorca Platja Tour, que va cobrir aquesta caleta, de just 30 metres de llarg i 20 d'amplada, per protestar contra la massificació. A primera hora, els participants varen estendre una lona que ocupava tota la cala i on es podia llegir: "Ocupem les nostres platges".

Durant la concentració, a la qual es varen acabar unint unes 300 persones, segons els organitzadors, també es varen llençar proclames com "Les platges seran sempre nostres" o "És ben hora d'aturar", que també es pogueren llegir en una pancarta gegant. La festa, però, va acabar amb l'arribada de la Guàrdia Civil, que va identificar els activistes perquè no tenien autorització per desplegar pancartes. Aquesta actuació policia ha generat el rebuig de l'esquerra, que ha demanat explicacions. El delegat del Govern, Alfonso Rodríguez, ha defensat que si s'hagués comunicat la protesta, no se'ls hauria identificat.

stats