Canvi Climàtic
Societat 07/12/2023

L'Assemblea Ciutadana pel Clima: "Estam molt preocupats perquè les nostres propostes es volen arraconar en un calaix"

El col·lectiu no ha rebut resposta a les seves peticions de reunió amb el Govern

2 min
Imatge d'arxiu d'una manifestació contra el canvi climàtic a Palma

PalmaTant el Govern de les Illes Balears com el Consell de Mallorca es varen comprometre a assumir com a pròpies les propostes aprovades amb més del 90% de suport a l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Mallorca. En total, que reunissin aquestes condicions, n'hi havia 32, que afectaven, entre d'altres, posar límits a l'entrada de persones i vehicles a Mallorca, i dels cotxes privats en els nuclis urbans. Però també afavorir les instal·lacions elèctriques renovables i comunitàries, l'augment de zones marítimes protegides o afegir una assignatura obligatòria sobre canvi climàtic i sostenibilitat ambiental.

Hugo Nuño, membre de l'Assemblea, explica que "tot i que no ens fèiem gaires il·lusions, no perdíem l'esperança que el Govern assumís alguna de les propostes de l'Assemblea. Realment, ho vèiem molt difícil després del pacte entre el PP i Vox". Nuño recorda que Vox, de bon principi, ja no es va voler reunir amb ells perquè es declaren negacionistes del canvi climàtic .

"Estam bastant preocupants perquè notam que les propostes de l'Assemblea es volen aparcar i deixar en un calaix i no volen assumir que la veu de la ciutadania ha de tenir el seu paper en la presa de decisions. Al final estam parlant d'un procés en el qual es prenen decisions sobre el futur de tots, i aquesta presa de decisions es vol fer de manera unilateral".

Una assemblea ben viva

Actualment, l'Assemblea s'està constituint com a associació amb la voluntat de fer el seguiment de les mesures que havien d'implantar les diferents administracions polítiques a les Illes Balears. "Estam contactant amb altres assemblees ciutadanes de la Península i també amb l'estatal i ens estam organitzant".

El mes febrer de 2024 es celebrarà el primer aniversari de la presentació de les propostes de l'Assemblea Ciutadana pel Clima. La idea és haver completat el procés de conversió d'aquest col·lectiu en associació en aquesta data.

"Ens estam plantejant, amb vista al febrer, fer una revisió de l'estat de les nostres propostes", afirma Nuño. "Amb el canvi de govern no s'han pogut dur endavant iniciatives que estaven alineades amb l'antic govern i ens preocupa si el nou govern vol assumir o no el compromís. A nosaltres no ens interessa el color polític, sinó que les propostes ciutadanes es tirin endavant".

Entre els projectes de la nova associació es plantegen la difusió d'aquests processos participatius i fer un seguiment de les propostes. El representant de l'Assemblea anuncia que "ens estam organitzant amb altres plataformes per tenir una veu conjunta i no descartam mobilitzacions. Ara és un moment de reclamació i de lluita perquè aquestes mesures es tirin endavant".

Un procés pioner

L'Assemblea pel Clima de Mallorca és una experiència pionera a Espanya que pretén apropar la crisi climàtica a la ciutadania, saber què implica i trobar respostes conjuntes a aquesta amenaça. Durant cinc mesos, 60 persones majors de 16 anys en un procés de democràcia deliberativa varen rebre informacions de científiques i científics qualificats i també dels actors socials de les Illes Balears (empresaris, sindicats, societat civil, etc.). El grup va estar acompanyat d'un equip de facilitadors i facilitadores per garantir que els debats eren fructífers i respectuosos i que les propostes que es feien eren útils per avançar a Mallorca en la lluita contra el canvi climàtic. Els assembleistes havien de respondre una pregunta: com hem d'afrontar el canvi climàtic des de Mallorca?

stats