Nadal i Reis

Aquest Nadal oblida’t de la bàscula

Metges i especialistes alerten que pesar-se no ens donarà informació fiable sobre el nostre estat de salut

4 min
Una persona pesant-se a una bàscula

BarcelonaComencem amb l'obvietat: vivim en una societat que mira la bàscula amb massa intensitat. Ofegats per les pressions estètiques, especialment les que reben les dones per terra, mar i aire, ens hem acostumat al fet que els quilograms que completen el nostre cos siguin una dada que ens sembla importantíssima. Deixant a banda possibles problemes de salut, que, al cap i a la fi, sempre és el més important, un ha de ser conscient que el que digui la bàscula mai és definitiu. Potser sona a tòpic, però el número que hi apareix realment només és un número. I això és perquè, per exemple, els nostres músculs pesen, i molt, i mentre fem esport n'estem guanyant i, per tant, estem sumant pes, d'aquí que no acabi de ser un indicatiu vàlid sobre el nostre estat físic real. Per tant, que la balança pugi no ha de ser forçosament una notícia negativa, com es pensa popularment, i és possible que no tingui cap mena de repercussió dolenta per a la nostra salut. "Guanyem quilos, però de què són aquests quilos? Podem estar guanyant múscul, i això sempre és positiu", explica David Benaiges, cap de secció del servei d'endocrinologia i nutrició de l'Hospital del Mar i cap del servei d'endocrinologia i nutrició del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf.

La dieta, un hàbit antic

Encara que conceptes com la dieta han estat presents des de l'època de l'Antiga Grècia –de fet, la paraula diatia és grega i vol dir "un règim de salut per a tota la vida"–, l'obsessió per pesar menys es va accentuar al segle XIX. Començant, esclar, per les classes benestants: només cal recordar l'obsessió de Lord Byron per aprimar-se –està registrat que va arribar a perdre 32 quilos– o la fal·lera per baixar de pes durant l'època victoriana. Al segle XX això ja es va traslladar a tots els estaments de la població, un fet que encara es faria més palès amb la comercialització de les bàscules domèstiques, analògiques primer i electròniques després, que s'han instal·lat amb naturalitat als banys de les cases particulars. Avui dia, el control del pes és una rutina pràcticament diària per a molta gent. I això és un error. "Hem posat el pes al centre, quan no hauria de ser així. Quan una persona té sobrepès o obesitat, el nostre objectiu no hauria de ser únicament reduir pes, sinó centrar-nos en aspectes més importants, com la salut i qualitat de vida d'aquella persona", assegura el doctor Benaiges.

Als gimnasos i centres d'entrenament hi ha un bon nombre de clients que s'hi apropen buscant una fórmula màgica per intentar perdre quilos. Un gran error. "El pes final ens ha de resultar indiferent. Podem pesar més o menys, i això no serà un indicatiu de si estem en forma o no", explica Sergi Tintoré, llicenciat en ciències de l'activitat física i l'esport i entrenador personal. Segons assegura l'especialista, la xifra que apareix a la balança és una conseqüència, però aquí el que importa és "quan pesa el nostre múscul, el percentatge de greix corporal que tenim o quin valor de greix visceral tenim". En aquest sentit, Tintoré recomana no tenir una bàscula d'ús corrent que et mesura els quilograms a casa, sinó una de bioimpedància, que és la que ens pot aportar tota la informació real per saber en quin punt real estem. Consultades algunes bàscules d'aquest estil, que es poden trobar fàcilment en comerços electrònics, solen estar al voltant dels 100 euros de preu. Respecte als centres mèdics, cada vegada s'estan incorporants més mètodes per mesurar els diferents compartiments, tècniques de composició corporal, com la densitometria o l'ecografia, que serveixen per determinar millor el nostre estat.

Canvi de xip

Al Canadà, que és on hi ha les guies més avançades del món pel que fa al tractament de l'obesitat, estan plantejant deixar de considerar el pes com a únic objectiu per tractar la malaltia. La meta del tractament no és que els pacients baixin un nombre determinat quilograms, sinó millorar la seva salut: que puguin jugar amb els seus fills o nets sense cansar-se, que els seus problemes articulars estiguin més ben controlats, que pugui pujar unes escales sense problemes... Per tant, canviar l'abordatge del problema. "Quan fem això millorem també la possible frustració de quan un pacient vol reduir pes i no ho aconsegueix encara que hagi canviat els hàbits", diu el doctor Benaiges, que sovint es troba amb pacients que arriben a la consulta trobant-se millor, fent exercici, portant una alimentació més saludable, havent millorat paràmetres de l'analítica i que estan fent coses que abans no podien fer però que potser només han baixat dos quilos, un fet que crea una frustració en el pacient que, a mitjà termini, el pot fer abandonar. Tot això quan el pacient, i la seva salut, s'està beneficiant del tractament.

Resumint, ara que s'acosten dates en què la bàscula tornarà a tenir presència en els nostres pensaments: els especialistes avisen que l'objectiu final sempre ha de ser tenir una bona salut i seguir uns hàbits saludables respecte a l'activitat física i l'alimentació. És a dir, una composició corporal adequada, que impliqui tenir un contingut normal de greix i una massa muscular a to. I tota aquesta informació no te la donarà la xifra que, malauradament, ens pot turmentar les festes.

Hàbits saludables tot l'any

Amb Nadal arriben dies d'excessos, de grans àpats greixosos i calòrics, i complementats amb altes dosis de sucres. Segurament és inevitable cometre'ls, però el doctor Benaiges creu que l'objectiu ha de ser "mantenir uns hàbits saludables durant tot l'any, que és la clau de l'èxit per ser persones sanes". Segons explica l'endocrinòleg, el problema arriba quan aquests excessos es van repetint massa sovint seguint dates assenyalades: "No ens podem passar tot l'any fent excessos i buscant excuses per fer-los, això fa que, globalment, no tinguem hàbits saludables, i després ens passem tot l'any buscant compensar i frustrats per haver de vigilar amb el menjar".

De la mateixa manera, Sergi Tintoré, que prefereix no fer mai cap prohibició als seus clients, demana venir amb els deures fets: "Són pocs dies, i si estem en una bona línia de treball no ens costarà tornar-hi". Així i tot, l'entrenador personal aposta per la introducció de "10 minutets de rutines diàries" que siguin realistes i que ens ajudaran a no desconnectar de la nostra activitat física diària. Tintoré recomana combinar exercicis de força i cardiovasculars, cosa que ens permet tenir el metabolisme accelerat i ser més eficients a l'hora de perdre calories i no perdre la tonificació del múscul, que mantingui el to i no ens costi la tornada. Al seu compte d'Instagram (@sergitintore.ep) podeu trobar un exemple de rutina amb un calendari d'Advent que combina aquests dos tipus d'exercicis amb la idea que es vagi fent durant les vacances.

stats