Societat10/12/2017

En alerta per la pluja, el vent i la mala mar associats al pas de l' 'Ana'

Es tracta de la primera borrasca profunda que es bateja a França i a la Península Ibèrica

Manel Cascante

BarcelonaAquest cap de setmana s'ha sentit per terra mar i aire una borrasca amb nom de dona: l''Ana'. Encara que pugui sobtar, anomenar les pertorbacions no és nou. La Universitat Lliure de Berlin ha estat batejant anticiclons i borrasques des del 1954, per bé que la seva nomenclatura no ha estat utilitzada habitualment en els mitjans de Catalunya i de l'Estat. Malgrat això, molts recorden les borrasques 'Klaus' -23 i 24 de gener de 2009- o 'Xynthia' -27-28 de febrer de 2010-, les quals van produir víctimes mortals i pèrdues econòmiques al nostre àmbit.

Les borrasques més profundes, o destructives, s'ha comprovat que són les que més recorda la població. És per aquest motiu que l'Agència Estatal de Meteorologia, MétéoFrance i l'IMPA de Portugal han proposat iniciar, a partir d'aquest desembre, un nou sistema de noms en substitució dels assignats per a la Universitat de Berlín. S'anomenarà només les borrasques profundes i que potencialment puguin produir impactes importants -de béns i persones- a França i la península Ibèrica.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta d'una experiència similar a la desenvolupada des del 2015 al Regne Unit i Irlanda, on s'ha comprovat que, si s'anomenen les borrasques, la població segueix amb més atenció les recomanacions de seguretat i està més alerta de la seva evolució.

L''Ana' s'ha començat a gestar en aigües de l'Atlàntic diumenge al matí i en qüestió de poques hores s'ha aprofundit i ha experimentant un procés conegut amb el nom de ciclogènesi explosiva, es a dir, una ràpida pèrdua de pressió atmosfèrica al seu centre. Per a les borrasques que es gesten a latituds elevades se sol establir el llindar de disminució de com a mínim 24 hPa en menys de 24 hores, però a la nostra latitud sol considerar-se 18 o 20 hPa en 24 hores

Cargando
No hay anuncios

L''Ana' és un tipus de borrasca profunda que ha anat associada a fortes ventades, onatge i precipitacions abundants. Aquest vespre el seu centre -amb una pressió de només 980 hPa- s'emplaça tan sols a un centenar de quilòmetres al nord de Galícia. Demà, de bon matí, damunt de la Bretanya amb una pressió inferior a 970 hPa.

Diumenge a la tarda, abans de l'embat més directe de l''Ana', ja s'han notat cops de vent de fins a 124 km/h a Fisterra i a l'Estaca de Bares (Galícia). En aquest sentit, aquest diumenge, l'Agència Estatal de Meteorologia ha activat l'alerta vermella a causa del vent -la màxima- a un total d'onze províncies de Galícia, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó i La Rioja. Per demà dilluns ha rebaixat les vermelles a cinc províncies, però manté l'alerta taronja a bona part de la Península.

Cargando
No hay anuncios

L'aproximació de l''Ana' també s'ha començat a fer notar aquest diumenge a Catalunya en forma de pluja i de vent del sud-oest. La ratxa màxima l'ha enregistrat l'anemòmetre del Meteocat del Puig Sesolles amb 113 km/h.

Protecció Civil ha activat la prealerta dels plans Ventcat i Procicat en base al es previsions del Servei Meteorològic de Catalunya de fortes ratxes de vent, i fort tràngol marítim, per a primeres hores d'aquest dilluns.

Cargando
No hay anuncios

Els mapes anuncien que el vent de garbí perdrà empenta abans del migdia, però que la situació marítima es mantindrà molt complicada fins a la tarda, amb onades que superaran fàcilment els 2,5 metres d'altura a la Costa Central i la Costa Brava. La situació millorarà clarament de cara al vespre.