El temps a les Balears
Societat 10/01/2024

Alerta groga: La pluja caurà sobre les Balears fins al cap de setmana, quan el temps millorarà

Està activada l'alerta a la serra de Tramuntana, al nord i el nord-est de Mallorca i a Menorca

2 min
Dues persones passegen sota la pluja a Palma, Mallorca

PalmaLa pertorbació meteorològica deixa pluja a les Balears. L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat aquest dimecres l'alerta groga per precipitacions a les Balears, i el Servei d'Emergències (SEIB 112) ha activat l'índex de gravetat zero (IG0) per la mateixa raó fins demà dematí. En concret, està activada l'alerta groga a la serra de Tramuntana, el nord i el nord-est de Mallorca i a Menorca. Es preveuen precipitacions acumulades de 20 mm/h. Aquest dimecres, a Eivissa, ha plogut considerablement i a Mallorca, dèbilment.

La delegada de l'Aemet a les Balears, María José Guerrero, ha explicat a l'ARA Balears que aquestes precipitacions es produeixen en un ambient fred, que ha quedat instal·lat a les Illes des que l'anterior pertorbació les va travessar, els dies 5 i 6 de gener. Ara una nova pertorbació, un tàlveg, en particular, que plou sobre mullat, ha arribat a l'arxipièlag i deixa precipitacions i temperatures d'entre 10 i 14 graus centígrads, és a dir, per sota de les habituals (15 graus centígrads). La probabilitat de precipitacions continuarà fins divendres dematí i acabarà desapareixent. La matinada de divendres a dissabte, però, hi haurà possibilitat de gelades sense precipitacions. Així, el cap de setmana no haurien de produir-se precipitacions. El temps es comportarà de manera estable i es recuperaran les temperatures.

Guerrero explica que si aquesta setmana ha estat una setmana d'hivern amb temperatures per sota del normal, la setmana vinent les temperatures estaran un poc per damunt, i fins i tot s'arribarà als 18 graus.

Què és l'IG0?

L'IG0 o l'índex de Gravetat 0 (IG0) del pla Meteobal és un protocol que s'activa quan la informació meteorològica permet preveure la imminència d'un fenomen meteorològic advers amb perill per a les persones i béns. En aquesta fase, el Centre d'Emergències 112 avisa el Grup de Suport Tècnic i els responsables dels diferents grups operatius que preveu el Pla de fenòmens adversos amb la finalitat d'informar de la situació i que puguin adoptar les mesures preventives que es considerin oportunes.

Què és un tàlveg?

En meteorologia, un tàlveg és una zona de baixes pressions atmosfèriques que se situa entre dues zones d'altes pressions.

stats