Sagrada Família

Així són l’home i l’àguila que a l'octubre completaran la coronació de les torres de la Sagrada Família

Les figures s'hi podran veure instal·lades a partir del 12 de novembre i també durant les jornades de portes obertes de la Mercè

3 min
Noves figures del tetramorf de les quatre torres dels evangelistes de la Sagrada Família.

BarcelonaUn bust d'un home de dos metres i mig d’alçada i d’amplada, i el cap d’una àguila de gairebé tres metres d’alçada. Així són les figures que, a l'octubre, acompanyaran el lleó i el bou en la culminació de la coronació de les quatre torres dels evangelistes de la Sagrada Família. L'àguila, en representació de l'evangelista Joan, i la figura humana, en representació de Mateu, es podran veure completament al novembre.

Així són l'home i l'àguila que completaran les torres de la Sagrada Família

Concretament, serà el dia 12 quan amb una missa de benedicció, i després de retirar les bastides que cobriran les figures durant les primeres setmanes, tots els visitants podran veure les noves figures fetes de marbre blanc i formigó i obra de l’escultor Xavier Medina-Campeny (els qui hagin guanyat el sorteig per visitar el temple en les jornades de portes obertes de la Mercè podran veure les figures abans que siguin col·locades). D'aquesta manera, abans d'acabar l'any, quedarà completat el tetramorf (una representació iconogràfica formada per quatre elements): les quatre torres dels evangelistes quedaran coronades per les figures alades que representen Marc amb el lleó, Lluc amb el bou, Joan amb l'àguila i Mateu amb l'home.

Tot i que amb aquest pas els constructors del temple donaran per acabades 13 de les 18 torres de l'obra, encara quedarà completar la torre de Jesús, la que s'està construint al centre i ha de ser la més alta de l'edifici de Gaudí: s'enfila fins als 172,5 metres. Tal com ja van anunciar, per veure-la acabada s'haurà d'esperar fins al 2026 –any del centenari de la mort de l'arquitecte–, però mentrestant es podrà veure un prototip de la creu que coronarà l'esperada torre. L'any que ve es construirà la meitat d'un dels braços de la creu a escala real i amb els materials autèntics per veure les complicacions tècniques que puguin sorgir i fer proves de resistència. Més enllà de les proves, el prototip també es podrà observar perquè els visitants puguin imaginar com serà la figura que donarà per acabada la torre central.

Pel que fa a la data en què es podria donar per acabada la Sagrada Família, el director general de la Junta Constructora, Xavier Martínez, i l’arquitecte director, Jordi Faulí, continuen sent prudents: "Després del sotrac de la pandèmia no estem en condicions de donar una data de finalització definitiva", ha afirmat Faulí des de la Sala Creuer, un espai a 66 metres d'alçada on es creuen els dos grans braços del temple.

Pel que fa a la polèmica amb la gran escalinata que es vol construir a la façana de la Glòria i que comportaria enderrocs en dues illes de cases, entre els carrers Mallorca i Aragó, el director general de la Junta Constructora es manté ferm. Insisteix en dir que en cap cas "renunciaran" a l'escalinata perquè han de ser "fidels al projecte que va idear Gaudí". Martínez també ha assegurat que des del febrer del 2020 cap representant de la junta s'ha reunit amb l'Ajuntament o amb els veïns per abordar la problemàtica, però que es posen a disposició de les institucions per parlar-ne.

Xifres d'abans de la pandèmia

Si la freqüència de visitants continua com fins ara, els responsables del temple calculen que la Sagrada Família tancarà el 2023 amb quatre milions i migs de visitants. Recuperaria així les xifres d'abans de la pandèmia. L'any també es tancarà amb uns ingressos que superen els 100 milions d'euros, 50 dels quals es destinaran directament a finançar les obres de construcció del temple. La recuperació de l'activitat també coincideix amb un rècord de participació en el sorteig per poder visitar el temple de manera gratuïta durant les jornades de portes obertes que s'organitzen per les Festes de la Mercè. En el sorteig de les 15.000 entrades per visitar l'obra de Gaudí hi han participat més de 17.000 persones, una xifra que dobla la demanda que va tenir la iniciativa l'any passat.

Una petita part dels ingressos que rep el temple amb els milions de turistes que el visiten cada any servirà per crear un Fons d’Acció Social destinat ajudar "les persones i els col·lectius més vulnerables". L'acció servirà per finançar projectes socials promoguts per entitats sense ànim de lucre que actuïn en l’àmbit de l’Arxidiòcesi de Barcelona i la dotació econòmica la decidirà cada any el Patronat de la Junta Constructora de la Sagrada Família. La primera convocatòria es farà el pròxim 18 de desembre i comptarà amb 2,3 milions d'euros.

stats