Internet
Societat 29/06/2021

Entre el 5% i el 14% dels joves admeten que visiten webs porno amb freqüència

El 50% dels nois i noies enquestats pel CIS tenen coneguts que també en consumeixen habitualment

ARA
3 min
L'última enquesta del CIS revela que entre un 5 i un 14% dels joves d'entre 18 i 24 anys han visitat webs prono durant la pandèmia

BarcelonaEl confinament per la pandèmia de coronavirus ha augmentat el consum d'internet entre joves i grans. Ara bé, quin ús se n'ha fet? L'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) –feta sobre una mostra de gairebé 3.000 persones de tots els segments d'edat– apunta que la majoria de la població ha utilitzat les xarxes socials per mantenir-se més connectada amb la família i els amics durant l'etapa de restriccions. Ara bé, entre el 5% i el 14% dels joves d'entre 18 i 34 anys enquestats admeten que també han consumit de manera freqüent webs amb continguts sexuals per a adults. La franja d'edat amb un consum més alt és la d'entre els 24 i els 34 anys, mentre que entre els més grans d'aquesta edat el consum cau per sota del 5%.

L'enquesta pregunta directament, entre altres qüestions, sobre els hàbits recents de consum d'internet dels enquestats, però també els de les seves amistats. A l'hora de parlar dels altres, les xifres augmenten significativament: un 50% dels nois i noies de fins a 24 anys i un 36% dels enquestats d'entre 25 i 24 anys tenen algun conegut que ha visitat webs amb contingut sexual per a adults. D'aquest total, un 9% asseguren que ho feien cada dia, un 31% diversos cops a la setmana i un 22% més d'un cop al mes.

Cau l'ús d'internet per lligar

En canvi, l'enquesta del CIS revela que les xarxes socials ja no es fan servir tant per lligar, almenys durant la pandèmia. Els últims sis mesos, el 85% dels gairebé 3.000 enquestats asseguren que no ha fet servir "gens" internet amb aquest objectiu. La negativa se situa en el 55% entre la població de 18 i 24 anys, que, tot i així, asseguren que n'han fet un ús residual. En global, només el 3,4% dels enquestats han fet servir internet amb aquesta finalitat últimament.

Malgrat la distància física imposada per la pandèmia, gairebé tres quartes parts dels enquestats asseguren que, en general, la seva vida sexual ha variat poc durant la pandèmia, i només el 16% admeten que han tingut menys relacions. Ara bé, val a dir que la majoria de la població seleccionada per la mostra té més de 35 anys i conviu amb la parella. Per trams d'edat, el 30% dels joves d'entre 18 i 24 anys preguntats afirmen que la seva vida sexual ha empitjorat últimament i el 26% reconeixen que han mantingut menys relacions sexuals.

Internet provoca aïllament

Les imatges de celebracions d'aniversari, vermuts o trobades virtuals entre amics i familiars que s'han fet una constant durant els mesos més durs de l'estat d'alarma (entre març i juny del 2020) també estan presents en l'enquesta. La majoria dels ciutadans asseguren que han fet servir més les videotrucades per contactar amb els seus últimament, i especialment durant l'època de més confinament.

Tot i així, ningú canviaria les xarxes socials pel contacte cara a cara: el 78% dels enquestats asseguren que l'ús d'internet provoca "més aïllament". La consciència d'aquest fet és especialment elevada en les persones d'entre 25 i 54 anys. La majoria dels enquestats opinen que les relacions per internet no impliquen "ni més confiança, ni l'existència d'un compromís superior o de més sinceritat". Tampoc consideren que fomenti "la intimitat, l'afecte, la seguretat ni la fidelitat".

De fet, la majoria dels enquestats creuen que les xarxes socials no aporten cap millora en la comunicació entre les persones. Però precisament per la pandèmia les han hagut de fer servir. Vuit de cada deu dels enquestats coincideixen que últimament les xarxes socials els han ajudat a mantenir la comunicació amb la família i les amistats. En aquest punt, però, l'enquesta fa palesa la bretxa d'edat en l'ús de les noves tecnologies. El percentatge de població que ha fet videotrucades durant la pandèmia és del 77%, però baixa al 55% entre les persones de més de 65 anys.

stats