SANT AGUSTÍ
Societat 22/08/2015

Miquel Barceló torna al seu punt de partida: Felanitx

Reivindica el territori i el projecte al Sindicat en el seu pregó

M. Bonnín
3 min
Miquel Barceló torna al seu punt de partida: Felanitx Un ‘homenot’ compromès amb la lluita pel territori

FelanitxCom si fos un inici de la seva tornada al punt de partida, el pintor Miquel Barceló, en Miquel ‘Cordella” a Felanitx, va pronunciar el pregó de les festes de Sant Agustí al poble on va néixer. Davant d’una gentada -més que mai, segons algun dels presents-, l’artista va deixar constància de la seva voluntat de començar a treballar per fer realitat el seu projecte a l’edifici del Sindicat.

“És el moment de fer qualque cosa”, va dir. “No crec en museus ni en fundacions, perquè són màquines d’especulació, i l’especulació ja la tenim a deu quilòmetres d’aquí. Crec més en l’ensenyament, en l’escola”, va afegir Barceló, qui rebé aplaudiments efusius del públic. La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el vicepresident, Biel Barceló, actors clau a l’hora fer possible o no que el llegat de l’artista pugui quedar al seu poble natal, eren darrere d’ell i també feren mamballetes.

El pintor havia iniciat el seu parlament amb la lectura d’un poema inèdit del també felanitxer Miquel Bauçà. L’escrit evocava el naixement, la llibertat de la infantesa fermada amb les argolles que els pares posen als fills. A partir d’aquí, va començar a rememorar alguns episodis dels seus primers anys felanitxers: de quan jugava a tirar pedres, el record de l’asfaltatge dels carrers, que va significar la primera pèrdua, quan el carrer va començar a ser per als cotxes i no per a les pedres. Aquest episodi li va servir per recordar les altres pèrdues, els altres robatoris: el del territori, per part dels hotelers i dels especuladors. Finalment, va aprofitar per reivindicar l’impost turístic. “I no tenim collons ni de cobrar l’ecotaxa”, va exclamar l’artista.

Exemple de felanitxerisme

Nascut a la plaça de les Torretes el 1957, Miquel Barceló va ser presentat ahir pel batle, Joan Xamena, com un “homenot”, exemple del “felanitxerisme” i ambaixador de la cultura, la llengua i els costums del seu poble. Xamena també va subratllar el compromís de l’artista amb la protecció del territori, tant de Felanitx com de les Illes en general.

En acabar el pregó, l’artista va encendre la traca i va donar el sus a les festes, que ahir començaven amb la celebració de la Nit de l’Art. Precisament, la volteta institucional començà amb la visita a la sala Miquel Barceló del Centre de Cultura, on s’exposaven les obres seleccionades del I Certamen d’Arts Plàstiques de Felanitx.

L’assistència de polítics fou molt notable, més que en altres ocasions. A molts d’ells els tocarà repetir divendres que ve, dia de Sant Agustí, jornada en què als polítics els toca passar per davall del pal·li. Serà el primer de l’època post Bauzá i no tindrà blindatge policial.

El compromís de Miquel Barceló amb la lluita per la conservació del territori s’ha fet palesa en multitud d’ocasions. Tal com recorda el periodista Andreu Manresa en la seva introducció al programa de festes, i tal com també destacà el batle de Felanitx ahir, el pintor es va solidaritzar en la lluita contra la destrossa de Portocolom amb el cartell ‘Portocolom, perill de mort’ (1989), que decora les parets de moltes cases i bars felanitxers. Anys després, arran dels aldarulls de la festa del Cosso, va obsequiar els acusats amb un cartell (2012), la venda del qual serví per recaptar doblers. Molt abans, el 1977, va ser un dels protagonistes de l’ocupació de l’illot de la Dragonera, on va arribar a quedar tot sol, davant l’amenaça d’urbanització. Altres accions de defensa del medi ambient varen ser per a la protecció de l’entorn natural de sa Canova, a Artà, o, més recentment, per donar suport al GOB, participant en el vídeo ‘Mallorca Blackout’. Ahir, hi tornà amb el pregó que donà inici a les festes de Sant Agustí.

stats