Partits polítics

Yolanda Díaz tensa la corda amb Podem

Els liles li retreuen que plantegi la possibilitat de tirar endavant Sumar sense ells

4 min
Yolanda Díaz durant l'acte de Sumar d'aquest diumenge a Madrid

MadridL'absència de Podem a l'acte de Yolanda Díaz d'aquest diumenge va ser clamorosa i, malgrat la tímida crida a la unitat que va fer la impulsora de Sumar, tot just l'endemà s'ha fet evident que la distància amb el partit lila és encara un abisme. La vicepresidenta segona i ministra de Treball ha assegurat, en una entrevista a El País, que no seria un "fracàs" que Podem no s'acabés incorporant a Sumar, i ha tornat a descarregar tota la responsabilitat sobre la falta d'acord en la direcció del partit que lidera Ione Belarra. "Ara crec que han d'estar a l'altura de les circumstàncies", ha subratllat. Des de Podem, la resposta ha estat sincronitzada entre el coportaveu Pablo Fernández i l'exlíder de la formació, Pablo Iglesias: tots dos han denunciat pressions per deixar fora de Sumar el partit lila.

Mentre Díaz posa la pilota sobre la teulada de Podem, el coportaveu del partit lila ha culpabilitzat la vicepresidenta segona de no haver arribat a un acord amb la seva formació i l'ha acusat de "no apostar de forma rotunda per la unitat". "[Yolanda Díaz] ha de decidir si vol ser la candidata de la unitat o vol anar les eleccions generals sense Podem", ha avisat. Mentre Fernández sortia en roda de premsa, la ministra de Treball evitava repetir la paraula "fracàs" quan els periodistes li preguntaven sobre les seves declaracions a El País i es limitava a dir que és Podem el que no va voler ser a l'acte: "Sumar continua caminant i ens agradaria que aquest moviment s'eixamplés encara més".

Sigui com sigui, a Podem no li ha agradat que Díaz no els vegi com a imprescindibles per l'èxit de Sumar, i les crítiques han sortit de la sala de premsa del partit. Des de Canal Red, Pablo Iglesias ha qualificat les paraules de la vicepresidenta "d'irresponsabilitat" perquè creu que una fractura de l'espai obre la porta a un govern de la dreta i l'extrema dreta. Per a l'exlíder lila "la unitat és més necessària que mai", però demana a Sumar que digui "obertament" si vol que Podem formi part del seu projecte. En declaracions a RAC1, Pablo Iglesias ha assegurat que "és evident que Més País i Compromís no volen [que Podem hi sigui]", però ha advertit que excloure el partit lila seria un "error".

La batalla a l'esquerra del PSOE també es veu amb preocupació des de les files socialistes perquè temen que posi en risc la reedició del govern de coalició. El missatge del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, d'aquest dilluns ha anat dirigit a Podem perquè tots els partits d'aquest espai vagin units "sense excepció". Per a Podem, la posició del PSOE representa les "moltes pressions" per intentar que no hi hagi un acord entre Podem i Sumar. "Al PSOE no li interessa Podem com a soci de govern", ha alertat Fernández. Abans, en una entrevista a RNE, ha afegit que el PSOE "vol tenir com a soci algú que no sigui Podem, una esquerra que no sigui veritablement transformadora", en un dard a Sumar.

Les primàries són l'escull?

Yolanda Díaz va dir aquest diumenge que no volia "tuteles" sobre el seu projecte, en un missatge implícit cap a Podem. Els liles havien exigit a Sumar posar per escrit que se celebrarien primàries obertes per elegir les candidatures a les pròximes eleccions generals, però Díaz no va voler firmar-ho perquè considerava que, tot i haver-s'hi compromès, era un acord que s'havia de negociar amb la resta de forces polítiques després de les eleccions municipals i autonòmiques del maig. "Qui es vulgui presentar per encapçalar aquest projecte des de Sumar ho podrà fer", ha afirmat en una entrevista a TVE aquest dilluns.

Ara bé, a El País Díaz insisteix que ara mateix no vol parlar públicament de llistes electorals. "No hi ha cap partit a Espanya que estigui parlant avui de les llistes electorals a les generals. Cap. Ni el PSOE, ni el PP, ni ERC, ni el PNB. Ningú. Per què? Perquè no és sensat. La resta de formacions que s'han acostat a Sumar saben que ens posarem d'acord. Ja està", afirma, i també responsabilitza Podem d'haver-se aixecat de la taula de negociació. En aquest sentit, la vicepresidenta segona ha instat els liles a explicar la veritable raó del desacord, que ella assegura que no són les primàries. "No és veritat que tinguem diferències en la conformació de primàries, ho he dit des del minut -1, el 8 de juliol, i, per tant, ha de ser Podem qui expliqui per què en un dia que era important per a Espanya i que era alegre no hi eren", ha lamentat. Díaz ha recordat que, sent militant d'Esquerra Unida, ella va assistir a la presentació del Podem de Pablo Iglesias.

Estratègies diferents

Les "tuteles" de les quals aquest diumenge parlava Díaz es van interpretar també com un missatge per a Iglesias, pels dards que li ha enviat en les últimes setmanes arran del desacord amb Sumar. Aquest dilluns la ministra de Treball ha matisat que les seves paraules eren un "encàrrec" per a la societat espanyola en general, en concret, per a les dones, quan va afirmar que són persones "lliures". Ara bé, també ha afegit que "Sumar és un projecte completament autònom, no és complementari de ningú". La relació amb Iglesias està trencada des de fa mesos, però la vicepresidenta segona ha explicat que tots dos van mantenir una trobada el mes de gener de la qual s'ha limitat a dir que van parlar de Sumar i de la "política espanyola". Des de llavors, no han parlat més.

Pablo Iglesias ha esbombat un cop més les diferències estratègiques amb Díaz i ha subratllat, en declaracions a RAC1, que ell no comparteix la tàctica de Sumar d'intentar "ocupar l'espai del PSOE". Ara bé, l'exvicepresident espanyol ha assegurat que Díaz no està més a prop del PSOE que Podem: "Una cosa és la ideologia i una altra les decisions estratègiques". I, en aquest sentit, ha recordat que en l'acte d'aquest diumenge, per exemple, Yolanda Díaz va evitar parlar de la guerra a Ucraïna. "En aquesta legislatura s'ha explicitat que Podem tenia una posició [en determinats temes] que no era la que mantenia Díaz", ha refermat Fernández.

stats