Ajuntament de Madrid
Política 25/10/2022

La triple dreta reprova Iglesias a Madrid acusant-lo d'"indecent, comunista i proetarra"

Vox volia declarar l'exvicepresident espanyol 'persona non grata', però es va fer enrere per l'informe jurídic del consistori

3 min
Pablo Iglesias

MadridEl 28 de setembre, Pablo Iglesias censurava en el seu editorial de La Base (el podcast que presenta i dirigeix cada tarda) el "muntatge policial" contra l'actual coportaveu de Podem Isa Serra, que va ser inhabilitada pels enfrontaments amb la policia en un desnonament l'any 2014 a Madrid. Iglesias feia servir aquest cas per carregar contra els agents municipals de la capital espanyola i pronunciava aquestes paraules: "Deia el general Rodríguez Galindo que amb cinc dels seus homes es podria conquerir Sud-amèrica. Ja els dic jo que amb cinc ties com Isa Serra a cavall veuríem córrer tota la policia municipal de Madrid. No els serviria, a més, de res. Isa em portaria les cabelleres de tots ells i Echenique i jo les cremaríem en una foguera amb Arnaldo Otegi a Arralde". La triple dreta considera intolerables aquestes paraules, perquè creu que posen en qüestió l'honorabilitat i la tasca dels agents municipals. Per això, aquest dimarts PP, Ciutadans i Vox s'han aliat a l'Ajuntament de Madrid per reprovar l'exvicepresident espanyol.

Els dos socis del govern municipal, PP i Ciutadans, havien demanat la reprovació d'Iglesias, mentre que Vox havia anat un pas més enllà i havia exigit declarar-lo persona non grata. Ara bé, aquest dilluns a la nit, el partit d'extrema dreta va fer marxa enrere després de l'informe que va emetre la secretaria del ple del consistori madrileny. El text avisava que el consistori no té competències per declarar ningú persona non grata i que podria ser "contrari a dret", perquè "no està fonamentat en cap competència o potestat municipal" i podria afectar el "dret a l'honor" de la persona afectada, segons recull el text al qual ha tingut accés Europa Press.

Davant d'aquest avís, Vox va decidir canviar la proposta i deixar-ho únicament en una reprovació. El portaveu del partit d'extrema dreta, Javier Ortega Smith, això sí, no s'ha estat de qualificar les declaracions d'Iglesias "d'indecents, per comunistes, proetarres, per covardes i miserables". Vox va anunciar dijous passat que presentaria la proposició al ple d'aquest dimarts per les "injúries" d'Iglesias contra la policia municipal, però Ciutadans no havia garantit els seus vots a la petició inicial de Vox. La vicealcaldessa de la ciutat i dirigent taronja ha fet un tuit aquest dilluns a la tarda en què s'ha limitat a dir a Iglesias que "no compti" amb el partit taronja per facilitar-li les coses, sense anar més enllà.

PP i Ciutadans van registrar la seva pròpia iniciativa per reprovar les declaracions de l'exvicepresident espanyol, que consideren que són "inacceptables insults" als agents madrilenys. En la proposta dels dos socis de govern a Madrid també busquen que s'expliciti "el més ferm suport" a la policia de la capital espanyola i "l'agraïment per la constant tasca" que fan "en favor de la llibertat, la seguretat i la convivència a la ciutat". D'aquesta manera, doncs, la reprovació d'Iglesias tirarà endavant sense problemes perquè la triple dreta unirà els seus vots.

Des de les forces d'esquerres, la portaveu del PSOE a l'Ajuntament de Madrid, Mar Espinar, ha confirmat aquest matí que el seu grup no votarà a favor (tot i que no ha detallat si el vot serà en contra o una abstenció) de cap de les propostes de la triple dreta. En aquest sentit, ha qualificat les paraules d'Iglesias de "desafortunades" perquè "donen marge a la dreta" i ha defensat el cos de la policia municipal. Ha estat més contundent la líder de Més Madrid al consistori madrileny, Rita Maestre, que ha assegurat sentir "vergonya" davant el "paperot de les tres dretes", una dinàmica que considera "antidemocràtica".

Més enllà del pla polític, les declaracions d'Iglesias també han entrat en el judicial, perquè la policia municipal, per via de la Unitat de Coordinació Judicial, ha presentat una denúncia contra l'exvicepresident espanyol amb l'objectiu de "defensar la dignitat" dels agents, tal com va anunciar la setmana passada la delegada de seguretat i emergències de l'Ajuntament de Madrid, Inmaculada Sanz.

stats