Cas Pegasus
Política 20/03/2023

Totes les traves de l'Estat a la missió Pegasus de l'Eurocambra

Ni Sánchez ni cap ministre es reuniran amb els eurodiputats, que s'han de conformar amb un secretari d'estat

3 min
Puigdemont al Parlament Europeu amb un cartell d'Stop Pegasus

Brussel·lesLa missió de la comissió Pegasus del Parlament Europeu que visitarà Madrid el 20 i el 21 de març no es reunirà amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ni amb cap ministre malgrat que els eurodiputats els ho han demanat insistentment i fins a l'últim moment. Per què? L'Eurocambra no va caure que dilluns és festa a la Comunitat de Madrid –"Això no és culpa del govern espanyol, ja només faltaria això", diuen fonts de la Moncloa– i la presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, ha fixat l'inici de la moció de censura contra Sánchez presentada per Vox per al dimarts a les 9 h del matí. Tot i això, la Moncloa assegura a l'ARA que no han declinat les trobades amb Sánchez ni amb els ministres per motius d'agenda, sinó perquè el cas Pegasus a l'Estat ja està judicialitzat i troben més adient que els parlamentaris europeus es reuneixin amb perfils tècnics.

Així, la missió del Parlament Europeu s'haurà de conformar amb mantenir una trobada amb el secretari d'estat d'Afers Europeus, Pascual Navarro; amb el director de l'àrea de Seguretat i Justícia del Defensor del Poble, Andrés Jiménez, i amb diferents ONG. Per altra banda, els representants europeus sí que es reuniran a la capital espanyola amb el màxim representant de la Generalitat, el president Pere Aragonès, i també amb la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i amb representants de cada grup parlamentari de la comissió d'investigació Pegasus de la cambra catalana, inclòs el diputat de Vox Alberto Tarradas. Amb qui no es trobaran serà amb cap víctima de la societat civil espiada per la policia espanyola, tal com demanava l'independentisme.

L'Eurocambra critica la manca col·laboració de l'Estat

L'estat espanyol, com totes les administracions implicades en diferents casos Pegasus a la Unió Europea, des del primer moment ha posat traves a la investigació de l'Eurocambra, que s'ha queixat de manera reiterada d'aquesta manca de col·laboració. El dia que es va fer més evident la falta de transparència va ser quan al novembre la directora general del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Esperanza Casteleiro, va ser entrevistada per la comissió Pegasus i no va respondre cap de les preguntes que li van fer. Senzillament, es va limitar a repetir que l'organisme que presideix compleix “sempre i sense excepcions” l’ordenament jurídic i que, entre altres motivacions, actua amb l’objectiu de “detectar i neutralitzar” possibles atacs i persones que puguin “posar en risc els drets i les llibertats dels espanyols”, així com “la sobirania de l’Estat, els seus interessos econòmics i la seguretat de la població”. Tanmateix, l'informe preliminar de la comissió Pegasus assenyala, precisament, que quan es va produir l'espionatge l'independentisme no representava cap mena de perill.

L'espanyolisme vol retirar les referències al Catalangate de l'informe de l'Eurocambra

En l'última sessió de la comissió Pegasus, el PSOE, el PP, Vox i Ciutadans van carregar contra l'informe preliminar i van presentar un munt d'esmenes per intentar que se'n retirin referències al Catalangate. Concretament, els quatre partits espanyolistes van coincidir a demanar que s'elimini el punt del text que assegura, tal com va informar CitizenLab, que Espanya va espiar fins a 65 líders independentistes amb el programa informàtic Pegasus i no només 18 amb autorització judicial, tal com ha admès fins ara el govern espanyol. Totes aquestes esmenes seran debatudes pels diferents grups parlamentaris i, per tant, encara poden ser incloses en l'informe final de la comissió, que després es votarà al ple del Parlament Europeu.

El PSOE permet que una missió vagi a l'Estat a canvi que no trepitgi Catalunya

Tal com va avançar l'ARA, els coordinadors socialistes, després de molts mesos de negar-s'hi, finalment van votar a favor que l'Eurocambra enviés una missió a Espanya per investigar el Catalangate. Ara bé, a canvi que els eurodiputats només viatgessin a Madrid i no trepitgessin Catalunya. Segons fonts parlamentàries, el PSOE es va veure obligat a cedir davant de la ferma voluntat del seu grup parlamentari a escala europea, ja que el PSE ha jugat un paper molt actiu en la investigació de l'Eurocambra contra el cas Pegasus i ha criticat durament el mal ús d'aquesta mena de programaris informàtics d'espionatge. De fet, en altres països com Grècia els socialistes n'han sigut les víctimes i els serveis d'intel·ligència grecs es van intentar infiltrar al mòbil del mateix president del Pasok, Nikos Androulakis.

stats