Política 10/09/2019

Torra crida a tornar a exercir l'autodeterminació a les portes de la sentència de l'1-O

El president demana "determinació" i "unitat" als catalans per "encarar els temps" que venen

Núria Orriols
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, afronta aquesta Diada com l’avantsala de la resposta a una eventual condemna del Tribunal Suprem sobre el referèndum de l’1 d’Octubre. El president, que ha assegurat per activa i per passiva que “no acceptarà” cap veredicte que no sigui l’absolució, prendrà aquest dimecres el pols del carrer en un moment de desconcert a les files independentistes per la manca d’estratègia comuna. Aquest vespre, en el missatge institucional de la Diada, ha demanat "determinació", "unitat" i "coratge" als catalans per "encarar els temps" que venen i ha cridat a "tornar a exercir" el dret a l'autodeterminació.

"Cada dret que ens sigui negat, caldrà que el tornem a exercir", ha assegurat en la línia de l’eslògan 'Ho tornarem a fer', que va començar a popularitzar el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, des de la mateixa sala del Suprem. "[L'autodeterminació] És un dret que pertany únicament i exclusivament als pobles", ha dit, després d'una setmana en què els dirigents independentistes han tornat a contradir-se públicament sobre quina és la resposta adequada a la sentència. El president ha afirmat que els "pobles formen part dels estats per dues vies: per voluntat o per imposició", i que hi ha una "sola manera de resoldre aquesta disjuntiva": "exercint el dret a l'autodeterminació".

Torra ha afirmat que Catalunya "serà el que vulguin els catalans", ja que les "lluites democràtiques i pacífiques han de poder reeixir si tenen el suport de la majoria dels ciutadans". A parer del president, actualment el país està sota un "setge llarg i penós" al qual només es respondrà, ha dit, amb "democràcia". En aquest context, i a les portes de la manifestació de la Diada, a la qual assistirà, el cap de l'executiu ha animat a la mobilització: "Sortim sense por a les places i carrers a proclamar el nostre compromís innegociable i complet amb la democràcia".

Enguany, doncs, el president s'ha centrat en l'autodeterminació, un dels conceptes en què se sent còmode tot el sobiranisme. L'any passat, en canvi, el discurs anava dirigit a aplicar el resultat de l'1-O: es va "comprometre" a fer "efectiva la República". "Ho farem per tots els presos i exiliats", va dir. Tal com aquesta setmana ha explicitat la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, tots els actors independentistes debaten sobre com redefinir l'estratègia, a partir de trobar una lectura comuna del que va significar el referèndum i la declaració d'independència del 2017. De moment, encara no hi ha consens entre els partits.

De fet, el Govern ha topat amb la indignació d'alguns independentistes al Fossar de les Moreres, on aquesta tarda ha acudit a fer una ofrena floral passada per aigua –l'acte institucional de la Diada s'ha ajornat per la pluja–. Els crits de "President, estem amb tu" s'han combinat amb els de "Polítics traïdors" dels CDR i d'un grup anomenat Directe 68 -informa Anna Mascaró.

Torra crida a tornar a "exercir" l'autodeterminació a les portes de la sentència de l'1-O

El que sí que coincideix amb el discurs del president de l'any passat són les referències històriques, citant com a exemple l'actitud del 1714. "No serviria de res recordar els defensors de Barcelona, els homes de la Coronela, el poble mateix, disposats a defensar una ciutat fins a les últimes conseqüències, si no ens permetés concloure que aquells catalans del 1714 volien preservar simplement una manera de ser i de viure lliures", ha expressat el president, que ha afegit que no es “commemora cap derrota” perquè Catalunya “no ha estat vençuda”. “Si encara no som lliures és perquè no hem acabat el camí”, ha conclòs Torra, a l'espera de trobar les coordenades sobre el rumb a seguir.

stats