Política13/06/2019

Torra, després del judici al Procés: "Ho tornarem a fer, esclar que sí"

Respon a ERC que la "unitat estratègica" passa per governs independentistes als municipis

Núria Orriols / Aleix Moldes

BarcelonaL'endemà que el judici sobre el referèndum de l'1 d'octubre hagi quedat vist per a sentència, el president de la Generalitat, Quim Torra, en seu parlamentària, ha fet seves les paraules del líder d'Òmnium, Jordi Cuixart: "Ho tornarem a fer, esclar que sí". D'aquesta manera, el cap de l'executiu, en resposta a una pregunta d'ERC, ha fet una crida a refer la "unitat estratègica" per "anar cap a la independència". Un camí que ha dit que passa perquè hi hagi "governs i alcaldes" independentistes als municipis, ara que en algunes localitats Esquerra està negociant amb el PSC i la CUP per desbancar de l'alcaldia JxCat.

Per a Torra, els al·legats finals d'ahir dels presos polítics van ser una "barreja d'emoció i dignitat" que es "mereixen el qualificatiu d'històrics". "Els recordarem durant molt temps", ha afirmat, i ha titllat d'"ignominiós" el judici al Procés. També s'ha mostrat convençut que als tribunals europeus els acusats obtindran la raó.

Cargando
No hay anuncios

També Ciutadans ha preguntat al president sobre si pretén tornar a obrir un conflicte amb l'Estat. "Què no entén de la frase «Ho tornarem a fer»?", ha dit el president, fent una anàlisi lèxica del que implica aquesta declaració en relació a un nou embat amb l'Estat. "Veig que va estar més atén a les classes de llengua que a les de dret", ha reblat el cap de files de Ciutadans, Carlos Carrizosa.

Cargando
No hay anuncios

S'ha enganxat a l'anàlisi gramatical el líder del PSC, Miquel Iceta, tot i que ha preferit parlar del significat de les paraules. "Vostè diu ho tornarem a fer. Què vol dir «ho»?", ha preguntat al president. "Vol dir saltar-se la llei, trepitjar els drets de la meitat dels catalans i els de l'oposició? Quan han volgut agafar dreceres inexistents hem pres mal tots", ha conclòs.

De la seva banda, Carrizosa ha apuntat que Torra vol fer un altre "cop d'estat" i li ha retret que segueixi "tossut" a portar "Catalunya a l'abisme". "Deixin de dividir, de mentir, d'amenaçar tots els catalans", ha sentenciat Carrizosa, i li ha demanat que digui si acatarà o no la Constitució. Per a Carrizosa, sembla que Torra "estigui demanant a crits" que s'apliqui l'article 155 altre cop. "Jo em dec a aquest Parlament de Catalunya, que és on rau la sobirania del poble de Catalunya", ha conclòs el cap de l'executiu sobre si respectarà o no la carta magna.