Suprem

El Suprem preveu retirar l'ordre de detenció contra Puigdemont quan s'aprovi l'amnistia

L'expresident podria, doncs, venir després de les eleccions sense risc de presó

3 min
01. L’expresident Carles Puigdemont en una imatge recent. 02. Imatge del Constitucional.

MadridLa llei d'amnistia estreny el marge de Pablo Llarena per perseguir Carles Puigdemont. Segons fonts de l'alt tribunal consultades per l'ARA, el Tribunal Suprem ja assumeix que quan entri en vigor l'amnistia, a finals de maig, haurà de retirar l'ordre de detenció en territori espanyol i ingrés a presó que encara pesa sobre l'expresident i eurodiputat de Junts per l'1-O. Això voldria dir que Puigdemont podria intentar tornar després de les eleccions catalanes —on tot apunta que serà candidat— sense el risc, fins i tot, de ser detingut. I és que mentre sigui eurodiputat, el Suprem no pot actuar contra ell en la causa de Tsunami Democràtic per terrorisme, perquè abans hauria de demanar un suplicatori a l'Eurocambra.

Les fonts jurídiques consultades per l'ARA subratllen que la llei d'amnistia esborraria la possibilitat de condemna per l'1-O contra Puigdemont, de manera que no es podria dictar una ordre de presó contra ell en el marc d'aquesta causa. Que la llei d'amnistia és aplicable en aquest procediment judicial, pel qual nou exdirigents independentistes ja van ser condemnats per sedició, és indubtable. Més aviat, les reserves se situen al voltant del terrorisme i aquest ha estat el delicte que ha marcat bona part de les negociacions de les últimes setmanes perquè la llei veiés la llum al Congrés.

El que sí que és remarcable és que el Suprem interpreti, tal com volia Junts, que l'aixecament de les mesures cautelars —les ordres de detenció i ingrés a presó— són d'aplicació immediata un cop la norma entri en vigor. És a dir, que una hipotètica qüestió d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional (TC) o d'una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no la paralitzaria. Fins que algun d'aquests dos tribunals no dictaminés que la llei d'amnistia és il·legal, si així ho consideressin, el risc de presó no existiria pel que fa a la causa del Procés, anoten aquestes fonts.

Quins passos se seguirien?

Així doncs, quan s'aprovés l'amnistia, Llarena traslladaria a les parts com s'ha d'aplicar la llei. Tanmateix, d'entrada el Suprem ja creu que l'ordre de detenció s'haurà de retirar, amb independència del que puguin al·legar la Fiscalia o l'acusació popular de Vox. Tal com ja va explicar l'ARA, el magistrat instructor hauria de concloure el sumari per a tots els investigats —Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Marta Rovira— i enviar-lo a la sala en cas de considerar que hi ha dubtes de legalitat en la llei d'amnistia. El mateix Llarena ja va deixar entreveure que qui té competència per fer-ho seria la sala un cop conclosa la instrucció.

Quin és el calendari? Les dates són molt ajustades. La previsió és que l'amnistia s'aprovi a finals de maig perquè el PP en dilatarà el tràmit al Senat durant dos mesos, de manera que si Puigdemont vol tornar sense risc de ser detingut hauria de fer-ho després de les eleccions. Si volgués fer campanya —del 26 d'abril al 10 de maig—, podria passar uns dies a la presó, però seria alliberat un cop la norma entrés en vigor.

D'altra banda, l'amenaça que sí que es manté és la de Tsunami Democràtic. El Suprem ja ha deixat dit que hi ha indicis de terrorisme contra Puigdemont i la interpretació sobre si aquest delicte és amnistiable està oberta. Ara bé, la jutgessa instructora del cas, Susana Polo, hauria de demanar primer el suplicatori a l'Eurocambra mentre sigui eurodiputat —fins al 7 de juny, si es presenta a les eleccions al Parlament, perquè hauria de deixar l'acta europea—, citar-lo a declarar i plantejar-se si es donen els factors per ordenar un ingrés a la presó preventivament: risc de fuga, de reiteració delictiva o de destrucció de proves. Tanmateix, Polo també haurà de plantejar-se si l'amnistia empara el cas Tsunami i decau la causa.

stats