La senadora japonesa que va ocupar l'aeroport per la sentència del Procés
Yuko Ohtsubashi organitza actes al Japó per explicar la lluita del moviment independentista
BarcelonaFa quatre anys, concretament el 14 d'octubre del 2019, milers de persones ocupaven l'aeroport de Barcelona en protesta per la sentència del Procés. Entre la multitud que va secundar la crida del Tsunami Democràtic hi havia la Yuko Ohtsubashi, que des de fa uns mesos és senadora del Partit Socialdemòcrata al Japó i que s'ha convertit en una de les grans ambaixadores de la causa independentista al país nipó. Poc s'ho pensava quan va visitar Barcelona per primer cop el 2012. De fet, no coneixia ni l'existència de Catalunya: "Només era una turista que volia veure la Sagrada Família. Encara ara molts japonesos no saben que és Catalunya i pensen que Barcelona és una regió més d'Espanya. Jo també ho creia", admet en una conversa amb l'ARA. Tot i que tenia un indicador que, potser, alguna cosa hi passava: el seu cap a la feina li va dir que havia vist una pintada a Barcelona que deia "This is not Spain, this is Catalonia". "Va ser aleshores quan vaig descobrir que hi havia gent que defensava que Catalunya no formava part d'Espanya", afirma.
I l'amor va fer la resta: durant aquell viatge va conèixer el pintor Ferran Selvaggio, amb qui s'acabaria casant uns anys més tard. "Des que ens vam conèixer va veure que a casa sempre parlàvem català i això em va portar a explicar-li què és Catalunya", explica el seu marit a aquest diari, i afegeix amb orgull que la seva mare, que va néixer a Jaén, era "una independentista convençuda". Ohtsubashi, òbviament, tampoc sabia que els catalans tenien una llengua pròpia.
Des de llavors es van anar veient un parell de cops l'any fins que el 2017 Selvaggio va decidir anar a viure al Japó amb ella quan la galeria d'art on treballava a Catalunya va tancar. El referèndum el van viure des de la distància. "Els mitjans japonesos en van informar, però la cobertura que en feien m'incomodava perquè només atribuïen a raons econòmiques la voluntat d'independència. Poc es va parlar de l'opressió que han patit els catalans al llarg de la història per part d'Espanya", explica la senadora. Les càrregues policials d'aquell dia sí que la van trasbalsar: "La policia va utilitzar la violència contra la gent que protestava pacíficament, fins i tot van disparar bales de goma, quan els ciutadans tenen dret a decidir el que els afecta". Aquell episodi li va fer pensar en Okinawa, unes illes amb la seva pròpia cultura, d'incorporació recent al Japó.
Catalunya i Okinawa
La senadora relata els paral·lelismes entre aquest arxipèlag japonès i Catalunya. "A Okinawa la policia dispersa de manera violenta les protestes contra les bases militars nord-americanes, i el 2019 es va fer un referèndum i un 70% va votar a favor que marxessin, però el govern japonès ignora els resultats i continua validant la construcció de noves bases. Vaig pensar que la situació a Okinawa i a Catalunya, on no es respecta l'autonomia, és molt semblant", remarca.
Malgrat ser fora durant el referèndum, la sentència del Procés sí que va agafar Yuko Ohtsubashi a Barcelona, en una estada de dos mesos amb el seu marit. I sense pensar-s'ho tots dos van anar caminant fins a l'aeroport. "Mai havia participat en una manifestació tan gran, perquè al Japó les protestes són molt minoritàries", assenyala la senadora, que ja havia vist les manifestacions de la Diada i s'havia quedat de pedra per la capacitat de mobilització del moviment independentista. "Veure joves, adults i gent gran va ser impressionant, la protesta s'escampava per tota la ciutat", destaca, però també admet que aquell dia també va passar por per la "violència" que va exercir la policia. Quatre dies més tard, amb una amiga, també participaria a la vaga general a Barcelona amb una pancarta en japonès amb lemes com "Prou opressió", "Aixeca't per Catalunya" i "Respecte per al dret d'autodeterminació".
Des d'aleshores s'ha dedicat a difondre el procés d’independència català al Japó aprofitant el seu càrrec de senadora. L'últim acte l'ha organitzat aquest mes d'octubre amb una conferència de l'expresidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya. "És el primer cop que es parla de la independència de Catalunya al Senat", subratlla Ohtsubashi, que amb aquests actes busca teixir llaços entre Catalunya i el Japó. És conscient, però, que el govern japonès difícilment es convertirà en un aliat dels catalans. "El Japó sempre es posicionarà a favor d'Espanya, i el partit al qual pertanyo és petit i no tothom pensa com jo". Sigui com sigui, Ohtsubashi, a qui Paluzié defineix com "una entusiasta del Procés", no pensa defallir: "La lluita per la independència és una lluita per la democràcia", conclou.