Política23/03/2018

La segona volta de la investidura, a les mans de Llarena

Dubtes jurídics sobre si Puigdemont i Comín tindrien temps de renunciar a l'acta per tenir majoria

Núria Orriols

BarcelonaJordi Turull no va aconseguir ahir la majoria absoluta en la primera volta de la investidura. Ara, segons la llei de Presidència i del Govern, el candidat a la presidència es pot sotmetre a una segona votació i ser investit per majoria simple. Ara bé, que es pugui produir aquest segon ple està en mans del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que pot enviar Turull a la presó avui.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, en cas que es pogués produir, tampoc està garantida la investidura: la CUP manté l'abstenció i fonts jurídiques expliquen que no hi hauria temps perquè el president, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín renunciïn a l'acta de diputat abans de dissabte i garanteixin els 66 vots d'ERC i JxCat enfront dels 65 de l'oposició.

En la darrera reunió de JxCat a Brussel·les amb el president, segons fonts consultades per l'ARA, Puigdemont va fer un discurs de "responsabilitat" per evitar noves eleccions i es va mostrar disposat, 'in extremis', a renunciar a l'escó.

Cargando
No hay anuncios

Els tràmits per renunciar a l'acta del diputat passen perquè primer es comuniqui al Parlament i, després, els nous diputats recullin les credencials a les respectives juntes electorals. Un cop siguin entregades, els membres del Parlament les han de presentar al registre de la cambra catalana juntament amb la declaració de béns i el compromís de respecte a l'Estatut i a la Constitució.

A més, diverses fonts jurídiques consultades dubten de si hi poden haver canvis en els diputats perquè consideren que la primera i la segona volta de la investidura són el mateix ple.

Cargando
No hay anuncios

Tornar a la presó?

Avui, Turull està citat a Madrid perquè el jutge li comuniqui la interlocutòria de processament i decideixi si el manté amb llibertat provisional o el torna a tancar a la presó de manera preventiva fins al judici. Turull està citat juntament amb cinc diputats més –Marta Rovira, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Josep Rull– a qui Llarena també comunicarà per quins delictes seran processats.

Cargando
No hay anuncios

Turull va sortir en llibertat provisional just abans de la campanya electoral del 21 de desembre després d'estar tancat un mes a Estremera compartint cel·la amb Josep Rull.

Cargando
No hay anuncios

En funció del que decideixi, el Parlament podrà seguir o no amb el ple d'investidura. Un cop més, la política catalana està en mans dels tribunals.