Energia

Sánchez i Scholz faran pinya per convèncer Macron de la construcció del Midcat

El president espanyol anirà a Alemanya dimarts que ve

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaf Scholz, aquesta tarda a la Moncloa

BarcelonaEl govern espanyol comparteix amb l'alemany l'interès per impulsar el Midcat, almenys des que els ministres socialistes han canviat l'opinió negativa que en tenien no fa gaire (especialment pel cost de la infraestructura). El gasoducte que ha d'unir Catalunya amb França per millorar la interconnexió gasística amb la resta d'Europa fa anys que està aturat, però els problemes de subministrament que provoca la invasió russa d'Ucraïna l'han tornat a fer atractiu. El president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà dimarts que ve a Alemanya amb el canceller, Olaf Scholz, per fer front comú i intentar convèncer el president francès, Emmanuel Macron, que no ho veu clar.

França sempre ha posat traves a la infraestructura, argumentant que trigaria molt a fer-se i que va en contra de la política europea d'eliminar els combustibles fòssils de cara al 2050. El país, que té el desplegament de nuclears més gran d'Europa, és un important exportador d'electricitat i els seus principals mercats exteriors són Alemanya i Itàlia. No obstant, Macron es va quedant sol en la seva posició. La guerra d'Ucraïna ha obligat Europa a replantejar-se la seva política energètica i justament Itàlia i Alemanya, considerada la locomotora d'Europa per la seva indústria, són dos dels països que més pateixen les restriccions derivades de la invasió. La Comissió Europea ja ha apostat, també, per reimpulsar el gasoducte com una prioritat.

Des de Colòmbia, on va oferir una roda de premsa amb el president, Gustavo Petro, en el marc de la gira llatinoamericana que està fent (també passarà per l'Equador i Hondures), Sánchez va agrair dimecres que Scholz hagi reclamat públicament la posada en marxa del projecte, i va deixar clar que, en cas que França s'enroqui en el no, existeix un pla B. Consisteix en fer una estructura similar al Midcat que connecti Espanya amb Itàlia. Com informa Efe, Sánchez ho va comentar amb els periodistes que estan cobrint el seu viatge. Tot i que prioritza convèncer Macron –l'opció al seu entendre més lògica–, no descarta, per tant, recórrer a aquesta alternativa.

Espanya és una illa energètica

Per a Brussel·les, l'única manera de crear un mercat únic europeu per a l'energia és la interconnexió. En l'actualitat, i davant la crisi de preus, és justament l'aïllament d'Espanya i Portugal de la resta d'Europa el que ha fet possible l'excepció ibèrica que ha permès a aquests països una rebaixa.

Per a Sánchez, la connexió amb França és important per fer front al "xantatge energètic" del president rus, Vladímir Putin. D'altra banda, Scholz ha reforçat la seva aposta per tirar la infraestructura endavant en convidar el socialista a Berlín la setmana vinent, abans de la bilateral que ja tenien previst mantenir a l'octubre a Madrid. En aquesta ocasió, la reunió no es farà, com informa l'agència, en format bilateral. Tindrà lloc al castell de Meseberg, a uns 70 quilòmetres de Berlín, que el 2015 ja va acollir la cimera entre els excaps de govern Mariano Rajoy i Angela Merkel.

L'anunci de la trobada arriba en ple debat sobre el decret energètic de Sánchez, que finalment ha tirat endavant gràcies a ERC, PNB i Bildu i es tramitarà com un projecte de llei. El govern espanyol ha defensat la norma, que inclou temes com la gratuïtat dels títols multiviatge al transport públic i estableix que a les deu del vespre s'han d'apagar els llums dels aparadors i els termòstats d'edificis públics i centres de treball s'han de situar a màxim 27 graus a l'estiu i 19 a l'hivern. Mentrestant avançava en la batalla europea per fer-se un lloc en el sector de l'energia.

stats