Política 06/09/2016

Sánchez i Rajoy parlen deu minuts per evidenciar el bloqueig de posicions

Han quedat de "seguir parlant" però no han fixat una reunió. El líder del PSOE també ha trucat a Iglesias

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Rajoy i Sánchez s'han reunit aquest dilluns al Congrés a petició del líder del PP. EFE

MadridTal com va prometre dilluns després de l'executiva del PSOE, el secretari general socialista, Pedro Sánchez, ha trucat aquest dimarts al president espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Però no hi ha hagut sorpreses. La trucada ha durat deu minuts, segons han informat fonts socialistes, i ha servit per tornar a evidenciar el bloqueig de posicions dels dos candidats.

Sánchez ha traslladat a Rajoy que té la intenció d'obrir una ronda de contactes amb tots els partits per buscar una "solució al bloqueig" amb la resta de formacions. Rajoy li ha dit que ell "perseverarà" en l'intent de forjar una "gran coalició" amb el PSOE. El líder socialista ha mantingut el seu 'no' al líder popular.

Poc després, Sánchez també ha trucat al secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Han parlat de la "situació política", segons fonts socialistes, i han coincidit que "el que més convé a Espanya és un govern que implementi un programa de justícia social i regeneració democràtica". Els dos, igual que Sánchez amb Rajoy, s'han emplaçat per seguir en contacte els pròxims dies. El líder socialista ha traslladat al líder de Podem "la necessita que les forces del canvi segueixin parlant per oferir una solució al bloqueig provocat pel fracàs de la investidura de Rajoy".

Està previst que Sánchez truqui avui també a la resta de líders per consensuar reunions durant tota la setmana. La ronda de contactes, però, serà aquest cop més "discreta" que fa mig any. Tant Podem com Ciutadans es prenen amb escepticisme el nou intent de Sánchez i creuen que la situació no es desbloquejarà fins després de les eleccions gallegues i basques del 25-S.

PSOE i Podem demanen un ple extraordinari

De fet, no serà fins després del 25 de setembre que el Congrés tornarà a treballar amb normalitat. La mesa de la cambra baixa ha decidit deixar per després de les eleccions l'inici dels plens ordinaris. Però tant el PSOE com Podem han demanat la celebració d'un ple extraordinari perquè el titular d'Economia, Luis de Guindos, doni explicacions pel nomenament de l'exministre José Manuel Soria com a director executiu del Banc Mundial, una decisió que ha dividit el PP.

stats