Política 23/09/2018

Sánchez, partidari d'aprendre del Quebec per trobar una "solució política" al cas català

El president espanyol no es pronuncia sobre els indults però assegura que cal impulsar el diàleg

Júlia Manresa
2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, amb el primer ministre de canadà, Justin Trudeau.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha viatjat aquest diumenge a la ciutat més gran del Quebec, Mont-real, on s'ha trobat amb el primer ministre canadenc, Justin Trudeau. Després de la reunió, el primer ministre i el president espanyol han hagut d'enfrontar-se a preguntes sobre el conflicte català. Cal recordar que el 1995 el Quebec va dur a terme un referèndum per la independència que l'independentisme va perdre i, des d'aleshores, el seu suport sembla anar a la baixa. A la pregunta de què pot aprendre Espanya del Quebec en relació amb el conflicte independentista, Pedro Sánchez ha respost que el regne d'Espanya pot aprendre que les crisis polítiques es poden resoldre per la via política. "Del Quebec es pot aprendre que és possible trobar una solució política a una crisi política", ha assegurat. Això sí, ha remarcat que "cada país ha de trobar el seu propi camí". També cal recordar que la solució política que ha proposat Sánchez fins ara és un referèndum sobre "autogovern" a Catalunya que no pregunti per la independència.

Per això, el president del govern espanyol ha insistit diverses vegades en la necessitat de buscar la convivència, la concòrdia i el diàleg i de destensar el conflicte que hi ha "dins la societat catalana" i entre els dos governs. Sobre els indults, Pedro Sánchez ha evitat pronunciar-se, assegurant que es tracta "d'hipòtesis", i no ha valorat declaracions com les que ha fet la vicepresidenta Carmen Calvo en una entrevista a 'La Vanguardia' en què assegura que si els judicis del procés s'endarrereixen "no seria lògic allargar la presó preventiva". La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, per la seva banda, també ha assegurat que seria partidària de l'indult si es demana.

Sánchez ha instit diverses vegades en la voluntat ferma del seu govern de buscar qualsevol via de diàleg i ha recordat que, malgrat donar suport a l'aplicació del 155, "sempre" va retreure a l'anterior executiu espanyol que no busqués solucions polítiques i ho deixés resoldre únicament pel flanc judicial. "El govern d'Espanya té un full de ruta clar, que passa per resoldre amb una solució política una crisi política, i ho farem des de la llei i des del diàleg", ha subratllat el Sánchez. S'ha felicitat per haver aconseguit que la Generalitat hagi tornat a accedir a asseure's en taules de negociació "multilaterals", com la de finançament autonòmic on el Govern enviarà un delegat aquest mes. I ha recalcat que cal abaixar el to en el conflicte català per aconseguir trobar acords. "Els últims temps s'ha fet servir un llenguatge gruixut, de divisió i confrontació", ha retret el president espanyol, i ha assegurat que la solució no arribarà "ni avui ni demà, però som en el camí de fer-ho".

Per la seva banda, el president canadenc, Justin Trudeau, no ha volgut mullar-se quan els periodistes li han preguntat si seria partidari que Catalunya celebrés un referèndum com va passar al Quebec. S'ha limitat a dir que es tracta d'un "afer intern espanyol", però s'ha mostrat confiat que es respectarà "la llibertat d'expressió, els drets humans i la Constitució".

stats