Política24/09/2016

Sánchez només mira Podem i Ciutadans: "Que s'aixequin el veto"

El líder dels socialistes obvia els barons però insisteix que intentarà bastir una alternativa a Rajoy: "No fer-ho seria imperdonable"

Maiol Roger

GavàEl debat sobre si els partits catalans haurien de donar suport a Pedro Sánchez sense demanar res a canvi és latent a Catalunya des que Francesc Homs ho va suggerir –i després rectificar– aquesta setmana. Però el líder socialista només mira Podem i Ciutadans per intentar bastir una alternativa a Rajoy: "Donarem la cara i intentarem un govern alternatiu al PP", ha subratllat aquest matí Sánchez a la Festa de la Rosa del PSC.

Sánchez ha obviat la possibilitat de negociar amb els independentistes catalans i ha demanat a les formacions de Pablo Iglesias i Albert Rivera que dialoguin entre elles: "Que s'aixequin el veto", els ha reclamat, i ha afegit: "Iglesias em diu que parli amb els nacionalistes; Rivera, que parli amb Rajoy. Per què no parlen entre ells?". L'única referència al PDC i ERC ha estat per criticar Rajoy: "Quan ell ho fa, és un home d'estat; quan ho faig jo, sóc un trencapàtries".

Cargando
No hay anuncios

Sánchez ha començat un cap de setmana que se li pot complicar demà si les urnes confirmen la caiguda dels socialistes a Galícia i el País Basc. Dissabte que ve proposarà liderar un govern de canvi en un comitè federal en què molts barons li reclamaran que faci un pas enrere basant-se en la probable patacada electoral. Sánchez ha obviat tota crítica interna però ha reafirmat que no té cap intenció de modificar el seu plantejament: "La sortida al bloqueig és molt difícil, però no intentar-ho seria imperdonable pels milions d'espanyols que pateixen".

En un discurs també molt centrat a criticar Rajoy i a deixar-li clar que "no és no", Sánchez ha defensat la possibilitat d'un govern liderat per ell per iniciar un "diàleg" amb la Generalitat inconcret: no ha citat la reforma federal ni cap proposta per solucionar el que ha anomenat "crisi territorial" a Catalunya.