Palestina

Sánchez evita ara fixar el reconeixement de Palestina abans del juliol

El president espanyol aprofundeix en el seu paper de pont entre la UE i l'Orient Mitjà amb una gira per l'Aràbia Saudita, Jordània i Qatar

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, i el príncep hereu d'Aràbia Saudí, Mohamed bin Salman, a Jeddah

MadridPedro Sánchez fa mesos que vol liderar la fórmula dels dos estats per solucionar la guerra a Gaza i dilluns situava per a abans de juliol el reconeixement de Palestina en una conversa informal amb periodistes. Es tracta d'una decisió que ha d'adoptar el consell de ministres, sense necessitat de consultar-la al Congrés, si bé que se l'informaria posteriorment. En una compareixença a Doha aquest dimecres, que culmina una gira per l'Orient Mitjà en què ha visitat Jordània, l'Aràbia Saudita i Qatar, ha evitat ser categòric amb la data. "M’he compromès que el meu país ho faci, quan les condicions siguin adequades i d’una manera que la decisió tingui l’impacte més positiu possible en el conjunt del procés per assolir la pau", ha matisat el president del govern espanyol. Això sí, ha estat clar quan ha manifestat el seu suport a l'entrada de Palestina a les Nacions Unides quan el Consell de Seguretat voti la candidatura que plantejarà Malta durant aquest mes d'abril, tal com ha avançat El País

El cap de l'executiu espanyol ha destacat que està en joc la "credibilitat" de qui propugna el procés de pau. I ell s'hi ha volgut implicar des de l'inici: primer assenyalant les atrocitats d'Israel –diferenciant-se d'un posicionament equidistant de la Unió Europea–, després amb un viatge a Israel, Palestina i Egipte al novembre i ara amb aquesta visita a tres dels països que formen part del quintet àrab que treballa en una proposta per al dia després de la guerra a Palestina. A banda de Jordània, Aràbia Saudita i Qatar, el formen també Egipte i els Emirats Àrabs Units. En la seva compareixença, Sánchez ha volgut destacar els "esforços" d'aquests cinc països perquè s'aconsegueixi l'alto el foc, que el president espanyol ha demanat que sigui permanent i no només durant el Ramadà, tal com va resoldre fa uns dies l'ONU.

"És hora de passar de les paraules als fets", ha insistit amb relació al reconeixement dels dos estats. Sánchez creu que Gaza i Cisjordània han d'unir els seus territoris amb capital a Jerusalem est i sota el govern d'una Autoritat Nacional Palestina "revitalitzada", i que hi ha d'haver un "reconeixement mutu" també de l'estat d'Israel. Un objectiu que considera que necessitarà "acompanyament internacional" i ha assegurat que Espanya "serà en aquest camí".

Una de les principals preocupacions és que es produeixi una escalada –l'atac a l'ambaixada de l'Iran a Damasc ha afegit ingredients en aquest sentit– i que continuïn produint-se tragèdies com l'assassinat de set cooperants de l'ONG del xef José Andrés. Sánchez ha advertit que les explicacions de Benjamin Netanyahu al respecte són "insuficients". "Esperem una explicació més detallada, el perquè del bombardeig, tenint en compte que pel que se sap fins ara és que Israel coneixia l’itinerari de l’ONG a Gaza. A partir d’aquí, veurem quines accions emprenem respecte al govern de Netanyahu", ha afirmat.

Component econòmic

Més enllà de la relació que països com l'Aràbia Saudita i Qatar tenen amb els drets humans, el president espanyol s'ha reunit amb el príncep hereu Mohammed bin Salman i l'emir Tamim bin Hamad al-Thani per abordar la qüestió de Palestina i també relacions econòmiques. Fonts del govern espanyol asseguren que no s'ha abordat la irrupció de la teleco saudita STC Group, a Telefónica. La Moncloa sí que destaca les “excel·lents oportunitats d’inversió”, en paraules de Sánchez, per a les empreses espanyoles tant al mercat saudita com qatarià sobretot pel que fa a infraestructures i transició energètica. Alhora, ha aprofitat el viatge per reiterar que l’Estat té les portes obertes a les inversions àrabs, en particular als fons sobirans, com és el cas del qatarià Qatar Investment Authority (QIA) amb una forta presència a la borsa espanyola. Els preus assequibles de l'empresa espanyola són un gran atractiu per a aquest capital, sobretot en un moment en què busca moure's cap a sectors menys dependents del petroli. “Qatar és un soci imprescindible”, ha defensat Sánchez, que ha anticipat que “la seva rellevància [a Espanya] podria fins i tot augmentar”. També ha destacat el vincle amb el règim i la “seguretat energètica” que proporciona a Espanya: l’any 2023 Qatar va ser el cinquè màxim importador de gas.

stats