La governabilitat de l'Estat

Sánchez descarta aprovar els pressupostos del 2024 per l'avançament electoral a Catalunya

El president espanyol ordena centrar-se en els de l'any que ve

2 min
Pedro Sánchez i María Jesús Montero ahir al Congrés.

MadridNo hi haurà pressupostos generals de l'Estat el 2024. Pedro Sánchez ho ha descartat per l'avançament electoral a Catalunya i ja ha ordenat centrar-se en els del 2025, segons fonts del govern espanyol. L'encarregada d'elaborar els comptes, la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assumit el nou escenari i ha explicat a Cadena SER que renuncia a aprovar els comptes aquest any. Ja ho havia apuntat en una atenció als mitjans a la tarda just després de la compareixença de Pere Aragonès i, un parell d'hores més tard, ho ha confirmat definitivament. Segons ha justificat Montero, és l'opció més "sensata" tenint en compte la batalla que desencadenarà la convocatòria de comicis a Catalunya el 12 de maig entre els socis de la majoria plurinacional.

"El que toca sent realistes" és "començar a treballar al més aviat possible en el projecte de pressupostos del 2025", ha argumentat Montero, que ha dit que aprofitarà "tota una feina tècnica impressionant feta des del ministeri d'Hisenda" així com els "preacords" amb algunes formacions com a base per confeccionar els comptes espanyols de l'any vinent. Així doncs, durant tot el 2024 es mantindran prorrogats els pressupostos del 2023. "Estan prorrogats des de l'1 de gener", ha recordat Montero, traient ferro al fet que continuarà sent així durant els pròxims nou mesos.

Durant el dia fonts del govern espanyol havien evitat assumir aquesta possibilitat, tot i que pels passadissos del Congrés –durant la sessió de control, que ha coincidit amb el ple del Parlament– ja donaven per fet que els comuns tombarien els pressupostos de Catalunya. Les mateixes fonts desvinculaven una cosa de l'altra i esperaven que ERC no s'aixequés de la taula de negociació dels comptes espanyols, encara que assumien que el revés d'Aragonès "no facilitava" tenir pressupostos a l'Estat. La responsabilitat, afegien, recau en el president de la Generalitat i els comuns.

La vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, també ha rebutjat vincular els comptes espanyols als catalans i havia subratllat al matí que la decisió de bloquejar-los era exclusivament dels comuns. "Sumar és una formació plurinacional, no centralista", ha justificat. Preguntada per la responsabilitat de Díaz en el fet que la coalició inicia la legislatura renunciant a tenir comptes en el seu primer any, Montero ha evitat defensar-la. "Cadascú ha de ser responsable de les decisions polítiques que pren, que evidentment tenen conseqüències. Ella haurà de mesurar si aquest ha estat el plantejament adequat", ha dit. Des de Sumar han tancat files amb els comuns i han culpat Aragonès de la situació.

Fa tot just una setmana, el PSOE desencallava l'acord amb Junts i ERC per aprovar el text definitiu de l'amnistia i el govern espanyol veia encarrilada l'aprovació dels comptes públics. "Hi ha una voluntat inequívoca de tots els grups parlamentaris que donen suport al govern que hi hagi pressupostos i hi hagi tres anys i mig de legislatura", va dir el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, dijous de la setmana passada. Montero ha constatat que la "vertiginosa" realitat política aboca a un canvi de plans inesperat, si bé l'executiu espanyol assegura que el gir de guió no posa en perill la legislatura.

stats