Política 11/12/2019

Sànchez i Cuixart, els primers a poder accedir a permisos penitenciaris, a partir del gener

Els presos polítics condemnats a 12 anys de presó seran els últims que els podran sol·licitar

Montse Riart
2 min
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart entrant a l'Audiència Nacional

BarcelonaQuan un intern ja està classificat en un règim de vida penitenciari i ha complert una quarta part de la condemna té dret a permisos. És el pres qui els sol·licita, i els aprova la junta de tractament de la presó, els jutges de vigilància penitenciària i, en última instància, l'Audiència Provincial. En el cas dels presos polítics, un cop la classificació sigui definitiva (després de la validació que haurà de fer la direcció de Serveis Penitenciaris de la Generalitat), Jordi Sànchez i Jordi Cuixart seran els primers que podran demanar un permís per sortir de la presó uns dies. Es tracta dels presos polítics amb una condemna més baixa (9 anys de presó) i que porten més temps entre reixes (des del 16 d'octubre del 2017). A mitjans de gener, ja hauran complert la quarta part de la condemna.

Sànchez i Cuixart, els primers a poder accedir a permisos penitenciaris, a partir del gener

En canvi, els presos que trigaran més temps a poder sol·licitar un permís per sortir de la presó són Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull, condemnats a 12 anys de presó. Són les segones penes més altes que va imposar el Suprem després de la d'Oriol Junqueras (13 anys). Però mentre l'exvicepresident del Govern porta en presó preventiva des del 2 de novembre del 2017 i podrà demanar permisos des de finals de gener de 2021, els altres tres condemnats van estar inicialment un mes a la presó i després hi van tornar a ingressar a finals de març del 2018. Per això la seva possibilitat d'accedir a permisos començarà a mitjans de febrer del 2021.

Aquest dimecres el director de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, ha recordat que, perquè puguin sol·licitar els permisos, els presos polítics no només han d'haver complert una quarta part de la pena, sinó que també han d'estar classificats de manera definitiva. Per tant, perquè a mitjans de gener els Jordis poguessin haver fet la primera sol·licitud, caldria que ja tinguessin la classificació definitiva aprovada per part de la pròpia Generalitat.

Després dels Jordis, els presos que podran beneficiar-se de permisos seran Quim Forn (condemnat a 10 anys i mig de presó i en règim preventiu des del novembre del 2017) i que podrà demanar-lo a mitjans de juny de l'any que ve, Josep Rull (amb la mateixa pena que Forn però amb menys temps en preventiva), que podrà sol·licitar permisos a partir de l'octubre de l'any que ve) i Carme Forcadell (en presó preventiva des del març del 2018 i una condemna d'11 anys i mig), que accedirà a permisos a principis de febrer del 2021.

En el cas del règim penitenciari de segon grau, tots els interns tenen dret a un màxim de 36 dies de permís cada any, que poden sol·licitar quan ho desitgin, especificant l'extensió. Calderó ha explicat que, a l'hora de validar els permisos, les juntes i els tècnics de tractament tenen en compte diferents criteris, com ara el fet que es tingui una "bona conducta" dins de la presó o que es pugui fer "un bon ús" del permís, "pensant en la futura vida en llibertat de l'intern".

stats