Energia
Política 28/04/2023

Teresa Ribera investigarà una possible entrada de combustible rus a Espanya

La ministra de Transició Ecològica demanarà a la Unió Europea "reforçar la traçabilitat" de les importacions

2 min
La ministre d'Energia, Teresa Ribera, al Senat

MADRID"El més trist de tot és que, malgrat les sancions, el gasoil rus continua estant al mercat. I continua estant al mercat europeu i espanyol. Espero que les autoritats siguin molt fermes pel que fa a mantenir les actuals sancions als productes russos". Aquestes paraules del conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, durant la presentació, aquest dijous, dels resultats de la companyia del primer trimestre de l'any, han aixecat les alertes al govern espanyol i, en particular, al ministeri de Transició Ecològica. La titular de la cartera, Teresa Ribera, ha contestat aquest divendres que l'executiu agafa el "compromís" d'investigar la possible entrada de combustible rus a Espanya.

"El nostre compromís és investigar què està passant amb l'arribada de combustibles", ha dit Ribera a l'entrada d'un esmorzar informatiu a Madrid. "Si hi ha sospites en aquest sentit, el que convé és investigar si els papers són correctes i si efectivament els productes que s'importen són d'on diuen que són o venen d'una altra procedència i hi ha algun tipus d'irregularitat", ha afegit la ministra, que ha sostingut que els importadors espanyols mostren una documentació que "aparentment està en regla i [el cru] no procedeix de Rússia, però evidentment estarem atents al fet que això sigui així", ha reiterat.

Sancions europees al cru rus

A finals del 2022, la Unió Europea va acordar un topall de 60 dòlars per barril de petroli rus –o un 5% per sota del preu quan els mercats paguen per sota d'aquest llindar– que va entrar en vigor el 5 de febrer. Aquell acord prohibeix a les asseguradores europees treballar amb vaixells que transportin cru rus.

Les companyies que operen a Europa estan obligades a executar les sancions, però de les paraules de Josu Jon Imaz es desprèn que algunes empreses no estarien fent cas d'aquesta obligació. El conseller delegat de Repsol va precisar que el combustible rus no arribava a Espanya directament, sinó a través de tercers països –el que s'anomena una operació de triangulació– i va posar els exemples de Turquia o el nord de l'Àfrica. Precisament, qui aquest divendres ha concretat un nom és una informació publicada per El Mundo. Segons aquest diari, part del combustible que arriba del Marroc –que recentment ha comprat grans quantitats de dièsel a Rússia– és d'origen rus.

Fonts del ministeri de Transició Ecològica anticipen que Espanya demanarà una "resposta europea per reforçar la traçabilitat de totes les importacions que arriben a la Unió Europea des del seu origen". Les mateixes fonts expliquen que Espanya proposarà a la Comissió Europea elaborar un "certificat de garantia" i no només dels ports, sinó també de les refineries d'on surt el producte o de l'exportador de les mines de carbó. "Hi haurien d'aparèixer tots els elements, volum, data, etc., que garanteixin que la importació no estigui subjecta a cap sanció", afegeixen des de la cartera de Ribera.

Endesa descarta canvis a la cúpula després del terratrèmol a Enel

Enel va viure fa tan sols dues setmanes un terrabastall intern després que el govern italià anunciés el relleu de Francesco Starace, conseller delegat de la companyia italiana. Enel és propietària del 70% d'Endesa, i per això els canvis han obert la incògnita de si la poden afectar, ja no només pel que fa a la inversió, sinó també a la seva cúpula.

En tot cas, aquest divendres Endesa ha volgut esvair els dubtes. "No preveiem cap modificació pel que fa a l'estratègia del grup [Enel] amb Endesa. En concret, respecte al conseller delegat, José Bogas, volem indicar que va renovar l'any passat per quatre anys més i, per tant, seguirà al càrrec fins al 2026", ha dit el president no executiu de la companyia, Juan Sánchez-Calero, durant la junta general d'accionistes celebrada a Madrid.

"Francesco Starace ha sigut, és i serà un referent indiscutible en matèria energètica. Ha sabut valorar el paper que juga Endesa al Grup Enel i vull mostrar-li el meu sincer agraïment", ha dit Bogas. De fet, Starace ha assistit a la que ha estat la seva última junta com a conseller delegat d'Enel. Durant el seu discurs, Bogas no ha fet cap referència a Flavio Cattaneo, nou conseller delegat.

José Bogas ha aprofitat la junta general d’accionistes per llançar un parell de retrets al govern espanyol: el nou tribut a les energètiques “és un impost als ingressos, i no als beneficis extraordinaris, que no han existit”. I que les reformes del mercat elèctric van ben encaminades "si eviten la intervenció dels preus sobre la generació".

stats