Governabilitat a l'Estat

El PSOE recula i ara no vol citar al Congrés el fiscal d'Anticorrupció pel cas Koldo

Els socialistes intenten esmenar la decisió després del malestar del ministeri públic

3 min
El ministre de Justícia, Félix Bolaños, a València

MadridLa decisió d'incloure el fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, a la llista de compareixents en la comissió d'investigació sobre els contractes públics en pandèmia ha obert una esquerda entre la Moncloa, el grup parlamentari del PSOE i la Fiscalia. Aquest mateix dimarts, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, va enviar una carta al president de la comissió, Alejandro Soler, demanant-li si es podia reconsiderar la citació del fiscal d'Anticorrupció, tenint en compte que podia "pertorbar" la seva tasca. "La compareixença podria constituir un inconvenient per a la tramitació de les investigacions fiscal i judicial de naturalesa reservada o, fins i tot, per a les al·legacions al dret de defensa que poguessin fer els afectats en les investigacions", argumentava García Ortiz. Fonts del ministeri públic asseguren a l'ARA que no estaven assabentats que això podia passar. "Va ser una sorpresa", diuen.

Davant el malestar de la Fiscalia, el PSOE ha començat a recular, però ningú vol assumir la responsabilitat d'haver acceptat els noms que proposaven EH Bildu i Junts. Els socialistes no citaven cap fiscal, però en la negociació que es va saldar aquest dimarts van admetre la compareixença de Luzón; el membre de la Fiscalia Europea que investiga el cas Koldo, Francisco de Lucas, i la fiscal en cap de la Fiscalia Europea, Laura Codruta Kovesi. Un cop coneguda la carta del fiscal general, el ministre de Justícia, Félix Bolaños, li ha fet costat, amb la qual cosa ha deixat en mal lloc el grup parlamentari del seu partit. "No té cap sentit que jutges i magistrats vagin a declarar sobre causes que estan coneixent, i el mateix principi és aplicable als fiscals", ha afirmat Bolaños des de València.

El posicionament del govern espanyol, per boca de Bolaños, obliga ara el grup parlamentari a gestionar aquesta situació, i fonts consultades per l'ARA no amaguen el seu enuig. "No és tan senzill treure'ls de la llista", adverteixen. Per fer-ho, caldria posar d'acord els partits amb els quals fa només unes hores van pactar els compareixents, i no veuen fàcil que Junts i EH Bildu ara cedeixin. De fet, al PSOE defensen que la intenció de citar els fiscals no era per abordar a fons les causes que estan investigant, sinó perquè expliquessin tècnicament, per exemple, quines vulnerabilitats poden tenir les administracions davant processos simplificats de contractació, etc. Al Congrés entenen que és la Moncloa qui s'ha ficat en un embolic, perquè, insinuen, el grup parlamentari no pacta res que no tingui l'aval de la cúpula socialista. I des de l'entorn de Bolaños apunten que la decisió que es prengui s'abordarà des dels grups parlamentaris. "Aquí el govern no hi entra", subratllen.

Alternativa: no citar-los

Els contactes amb les formacions aliades ja han començat, tot i que des d'EH Bildu asseguren que encara no estan valorant cap canvi. "S'han ficat en un embolic ells sols. Per què va acceptar el PSOE fa uns dies unes compareixences i ara s'hi oposa?", es pregunten els sobiranistes bascos. Per la seva banda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha qualificat de "lamentable" que s'hagi cridat a fiscals perquè "hi ha diputats que volen desprestigiar el funcionament de la Fiscalia de l'Estat". Fonts parlamentàries apunten a una possible solució que passaria per no haver de tornar a votar una nova llista de la mà de la majoria plurinacional: tenint en compte la quantitat de persones a qui teòricament s'han de convocar els pròxims mesos, es tractaria de no citar aquests tres fiscals en concret i culminar els treballs.

stats